Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
IdrottOnline - Så funkar det

Genom IdrottOnline erbjuder RF alla idrottsföreningar en helhetslösning på internet som täcker in det mesta. Allt från klubbens administration och kommunikation till möjlighet att profilera sig med en egen hemsida. Föreningen får en komplett webbplats helt kostnadsfritt; en hemsida för hantering av egna nyheter, medlemsregister, aktivitetskalender, årsrapport och redovisning av det statliga LOK-stödet.

Systemet ger idrottsföreningar och specialidrottsförbund helt nya möjligheter att kommunicera med varandra. IdrottOnline är anpassad för idrotten och sköts via Internet genom ett enkelt verktyg. Det behövs inga särskilda webbkunskaper, vanlig datorvana räcker bra.

  

1. Så anmäler du din klubb till IdrottOnline

En komplett manual hur du aktiverar din klubbsida och sköter administrationen via den finns att ladda ner här

 

2. LOK-stöd ska sökas via IdrottOnline

Riksidrottsstyrelsen beslöt i fjol att samtliga föreningar ska ansöka om statligt LOK-stöd via IdrottOnline från och med 2009. De föreningar som inte har möjlighet att själva göra en digital ansökan kan i vissa fall göra sin LOK-stödsansökan digitalt via sitt DF till en självkostnadsavgift. Flera kommuner har sedan länge infört detta för kommunalt LOK-stöd och fler är på väg.

 

3. SVEMO TA

SVEMO har under en tid arbetat med att ta fram ett tävlingsadministrationsverktyg för samtliga grenar. Först ut att använda systemet blir roadracing. Från den 1 april 2010 kan förare skapa sig en profil vilket är en förutsättning för att kunna anmäla sig till säsongens tävlingar. Systemet beräknas vara helt utbyggt under 2011.

Tävlingsadministrationsverktyget, som är döpt till SVEMO TA, kommer underlätta för såväl förare som arrangör, förbund, funktionär och klubb. Systemet kommer att integreras med IdrottOnline vilket innebär att alla arrangörer måste ansluta sig till IdrottOnline för att kunna hantera det.

Alla förare kan hantera:

 • Anmälan till alla tävlingar 
 • Betalning av startavgift 
 • Köpa alla licenser

Alla arrangörer kan hantera:

 • Incheckning på tävling
 • Besiktning
 • Avanmälan av förare
 • Efteranmälan av förare
 • Betalning av startavgift
 • Resultatrapportering

Förbundet/koordinatorerna kan hantera:

 • Tävlingstillstånd
 • Banlicenser
 • Tillsättande av funktionärer

Tävlingsdomare kan hantera:

 • Domarrapport

 

4. Vad är IdrottOnline?

Plattformen är byggd på webbpubliceringssystemet EPiServer CMS och har utvecklats av Riksidrottsförbundet. Tidigare motsvarande system hade föråldrad teknik och drogs med stora driftproblem. Det nya systemet är mer driftsäkert och bygger på ny teknik. Via IdrottOnline kommer föreningarna att hantera bland annat hela LOK-stödsredovisningen och administration kring olika bidrag för idrottsföreningar och förbund.

 

5. Så sparar du tid och pengar med IdrottOnline

Du lägger upp hela medlemslistan för föreningen. Du redigerar information, tar bort eller lägger till medlemmar. Du kan gruppera medlemmarna och göra smidiga utskick via e-post. Du kan även skicka inloggningsuppgifter till medlemmarna och skapa skilda arbetsrum som fungerar som egna hemsidor för lagen, grupper eller styrelsen.

Sammanlagt kan du lägga upp hela 15 arbetsrum kostnadsfritt. Där kan du på ett okomplicerat sätt lägga in aktuella nyheter och bilder. Du bestämmer när varje artikel ska publiceras. Du skriver meddelanden om aktuella händelser. Direkt på föreningssidan presenteras också de senaste resultaten och nyheterna från distrikts- och specialidrottsförbund inom din idrott.

 

6. Aktivitetskalender - snabb översikt

Du hjälper medlemmarna att snabbt hitta föreningens olika aktiviteter i aktivitetskalendern. Där lägger du in föreningens arrangemang och kopplar dessa till dina definierade grupper. Varje lag- eller gruppmedlem kan enkelt gå in på sin sida och få senaste nytt om kommande träningar och tävlingar. Din kalender innehåller automatiskt också de arrangemang som ditt distrikts- och specialidrottsförbund har registrerat.

 

7. Idrottens olika behov

Idrottens olika behov av verksamhetsstöd, tävlingsresultat och anmälningar kommer att bygga på fortsatt utveckling av IdrottOnline. Grunden för systemet är tillgången till alla idrottsföreningars medlemsregister. Aktuell folkbokföringsadress på varje medlem kommer alltid att finnas i systemet. Detta för att personer alltid ska kunna nås via post, till exempel vid bestraffningsärenden. Hela den svenska idrottens personregister är personnummersatt för att säkra att en person endast finns en gång i systemet.

Personnumren används dock inte i systemet. I stället skapar RF ett unikt idrotts-ID för varje person. På så sätt används aldrig det verkliga personnumret utåt. RF kan hjälpa föreningar/förbund att få automatisk uppdaterade adress- och personuppgifter i deras medlems- och personregister. Med hjälp av personnumret och en funktion mot det statliga personadressregistret, SPAR, kan RF erbjuda den tjänsten.

 

8. Medlemsförteckningar

Idrottsföreningar som är medlemmar i förbund inom RF är skyldiga att föra medlemsförteckningar. Men utlämnande av personuppgifter kan vara känsligt och får endast ske enligt vissa förutsättningar.

Därför är det viktigt att föreningen i sin föreningspolicy klart anger vilka uppgifter som registreras och varför så sker. Personnummer får enligt personuppgiftslagen (PuL) registreras om det är motiverat med hänsyn till föreningens behov av att säkert kunna identifiera medlemmarna.

För att få tävlingslicens, för att delta i SISU lärgrupp (tidigare hette det studiecirkel) eller för att få LOK-stöd, krävs att personnummer anges på deltagarna.

Vi kommer att lägga ut förslag på mall hur sen sådan policy kan se ut.

 

Tillbaka till innehållsförteckningen >> 

Uppdaterad: 2011-02-15 08:08
Skribent: Stefan Lang

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping