Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Fokus under 2019 på hjärnskakning
Helgen den 25-26 augusti har Säkerhetsrådet haft sin tredje sammankomst för i år.

Under mötet den 26 augusti arbetade Säkerhetsrådet bland annat med handlingsplanen för förbundets centrala säkerhetsarbete 2019.

 

Fokus 2019: hjärnskakning

Under 2019 kommer vi att fokusera på utbildning och information kring hjärnskakning. Vi ska även ta fram en väl fungerande rutin för att kunna spärra en förarlicens vid misstänkt hjärnskakning, i fall det behövs.

Säkerhetsrådet valde hjärnskakning som fokusområde av två anledningar:

- misstänkt hjärnskakning förekommer regelbundet i skaderapport från träning och tävling

- det är ett starkt önskemål från många utövare och ledare inom våra sporter att få mer information och utbildning kring hjärnskakning. 


Vårt mål är att höja kunskapsnivån och medvetenhet om risker som en hjärnskakning innebär för den drabbade hos alla våra utövare, föräldrar/vårdnadshavare och ledare, oavsett gren. 

 

Med hjärntrappan och informationsbladet "Hjärnskakning inom motorcykelsport" har vi en mycket bra grund. Den ska vi vidareutveckla och nå ut till många fler än vad vi gör idag. 

Säkerhetsrådet följer dessutom utvecklingen av bättre personlig skyddsutrustning och hjälmar som påverkar utövarnas säkerhet. Några av våra grensektioner kommer under 2019 att fokusera lite extra på personlig skyddsutrustning.

 

Läs mer om hjärnskakning inom motorcykelsport >>

 

Studiebesök Tierp Arena och säkerhetsarbetet inom dragracing

Den 25 augusti, dagen innan arbetsmötet, var Säkerhetsrådet på studiebesök på Tierp Arena för att lära sig mer om säkerhetsarbetet inom dragracing. Denna helgen var det dags för finalerna i Nordic Championship för motorcyklar, och European Championship för bilar. 

Jörgen Hult från Safety Group föreläste om hur säkerhetsarbetet rent praktiskt går till. Säkerhetsrådet gick sedan ut till räddningstjänsten och till besiktningen för att träffa teamen på plats och för att följa deras arbete. 

Vi tackar Jörgen och teamet på plats för en mycket bra introduktion!

 

Frågor eller funderingar? Mejla till oss på sakerhet@svemo.se .

 

Svemo Säkerhetsråd

 

Se bilder från Säkerhetsrådets möteshelg >> 

Foton: Johan Granqvist och Anja Rauch

Uppdaterad: 2019-07-15 10:34
Skribent: Anja Rauch
Epost: anja.rauch@svemo.se

Nyheter

Den 6 april har Säkerhetsrådet haft sitt andra möte för i år, i samband med Snöskoter VM i Boden.

2019-04-17

För att tillsammans kunna göra våra sporter säkrare för våra utövare, funktionärer och publik behöver vi lära oss mer om framförallt allvarliga olyckor som händer på våra tävlingar.

2019-04-10

Den 9-10 februari i Stockholm arrangerade Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet Svemo ett europeiskt möte för en säkrare sport. Fokus var motocross där det finns flest utmaningar eftersom det är en av världens största motorcykelsporter.

2019-02-22

Snart är säsongen igång för alla våra sporter. Ett mycket bra tillfälle för varje klubb att nu se över sitt eget säkerhetsarbete! Välkommen att beställa material som stöttar din klubb i arbetet för en säkrare sport.

2019-02-20

ICE är en förkortning för "In Case of Emergency". Om du skulle råka ut för en olycka eller bli hastigt sjuk är det bra om sjukvårdspersonalen och tävlingsarrangören snabbt kan komma i kontakt med dina anhöriga.

2019-01-15

Distrikt, klubbar och sektioner kan erbjuda sina tävlingsledare och funktionärer en utbildning i krishantering vid allvarlig olycka i samarbete med POSOM.

2018-10-29


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping