Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Motorcykel- och snöskotervänner!
Med stor glädje har vi i styrelsen kunnat konstatera att en trend med minskat antal licenser verkar ha brutits under 2015.

Med stor glädje har vi i styrelsen kunnat konstatera att en trend med minskat antal licenser verkar ha brutits under 2015. Vi noterar – i jämförelse med föregående år – faktiskt en relativt sett stor ökning på detta område. Främst gäller detta inom Enduro och Roadracing, vilket kanske är extra glädjande eftersom det rör två grenar där vi (sektion, kansli, styrelse och distrikt) vidtagit åtgärder för att öka rekryteringen. Det är möjligen lite tidigt att ropa hej, men jag väljer att glädjas medan jag kan och hoppas att jag får vara glad åt detta resten av året också. Licenserna är givetvis oerhört viktiga för vår ekonomi, men främst handlar det om att vi vill ha fler förare som upptäcker vilken fantastisk sport vi erbjuder!

Vi genomförde i april Träffpunkt Distrikt, där styrelsen och delar av kansliet hade en heldag för diskussioner med distriktens representanter. Mötet var indelat i ett informationsblock och ett diskussionsblock, och jag kan konstatera att det var högt i tak under diskussionerna. Nu hör jag till de som uppskattar livliga samtal, så jag var nöjd med Träffpunkten. Vi fick med oss några synpunkter som vi måste jobba med centralt, och förhoppningsvis fick distrikten med sig såväl information som förklaringar, vilket man ändå får säga var målet med mötet. Utan att det kommer som någon nyhet, så slås jag ändå av de olika förutsättningar som distrikten har och de olika typer av problem de brottas med. Vi är en sport med många olika grenar – absolut – men vi har dessutom olika geografiska, demografiska och ekonomiska förutsättningar i vårt arbete. Ett Riksidrottsförbund i miniatyr, helt enkelt.

På tal om Riksidrottsförbundet, så skall det om mindre än en vecka bli Riksidrottsmöte (RIM) i Helsingborg. Debatten har väl inte direkt varit het i media, men Valberedningens besked om vem de vill se som Ordförande i RF samt hur de vill formera styrelsen har varit ett ämne som skapat ringar på vattnet. Eftersom RF/SISU Valberedning bland annat nominerat undertecknad som ledamot i Riksidrottsstyrelsen, så börjar en viss nervositet kännas. Samtidigt känner jag att min bakgrund inom kommersiell idrott i kombination med det faktum att motorsport aldrig haft en representant i RS borde vara tungt vägande skäl. Internationellt är motorsport (främst bil och MC) bland världens största sporter sett till publik, media och sponsorintresse – men i Sverige är vår roll väldigt begränsad. Detta till trots för att vi är en stadig leverantör av VM- och EM-guld genom åren.

En dryg månad efter RIM väntar sedan ett General Assembly i FIM Europe (tidigare UEM) men denna gång utan uppslitande val av ny President. Visst fokus kommer dock säkerligen att ges åt promotorernas roll inom sporten, en samordning av licenser och försäkringar inom Europa samt tävlande för barn i mästerskap. Svemo har i sitt internationella arbete sedan länge prioriterat internationell representation och vår roll inom FIM Europe och FIM är stark. Samtidigt har internationella förbund principen ”ett land-en röst” så det gäller att bygga relationer på rätt sätt och med rätt partners.

Under våren har vi ägnat mycket tid åt att förbereda två stora upphandlingar för förbundet – dels en upphandling av IT-tjänster och dels av försäkringar. På IT-sidan handlar det mycket om att definiera våra behov och vår inriktning. De två stora blocken rör dels TA-systemet, dels IT som ett verktyg för administration och kommunikation. Nu har vi en relativt sett gynnsam situation med mycket IT-kunnande i styrelsen så gör vi bara grundarbetet bra har jag ingen större oro. På försäkringssidan är jag mer orolig för framtiden. Få försäkringsbolag är intresserade av att räkna på vår verksamhet, och det är vad vi kan förstå en internationell trend. Många andra nationella förbund upplever nämligen samma sak på sin hemmamarknad. Tyvärr blir vår situation än svårare av att antalet olyckor åter ökar. Efter det stora olycksåret 2011, skedde en stor uppryckning och antalet olyckor sjönk stadigt, men nu stiger de igen och jag tror tyvärr att detta har med vår egen inställning att göra. Efter ett ”dåligt” år stiger medvetande om säkerhet hos varje förare, funktionär och klubbrepresentant, men tyvärr sänks medvetandet sedan stadigt. Låt oss alla försöka tänka säkerhet under detta år, för jag vet att det går!

Vi har detta året representation i flera av VM-serierna, och det är en tendens jag gillar. En annan tradition vi kommer att behålla i år är att vi kommer att ha minst en VM-/EM-mästare när 2015 skall summeras. Vid VM i Snöskoter bärgade Marcus Ogemar Hellgren ett guld i Skotercross vid tävlingarna i Älvsbyn. Grattis Marcus! Extra glädjande givetvis att Marcus ingår i vårt Topp & Talang-program. En annan del av vår verksamhet fick vi i styrelsen en inblick i när vi var och besökte Riksmästerskapet i Minimoto i Kalmar. Kan bara konstatera att det måste vara hur kul som helst att som barn susa runt gocart-banorna på en sådan hoj, och att det måste vara en fantastisk instegssport till Roadracingen.

Följ mig på Twitter: @HakanLeeman

Håkan Leeman, ordförande Svemo

Uppdaterad: 2015-05-25 08:23
Skribent: Stefan Lang
Epost: stefan.lang@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping