Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Motorcykel- och snöskotervänner!
Vi har lagt 2016 till handlingarna och det har på många sätt varit ett fantastiskt år för Svemo! Vi har under förra året tagit stora steg framåt på den sportsliga sidan; vi har växt kraftigt i och med vår samverkan med SMC; vi har haft ett fantastiskt år ekonomiskt; vi är på gång att sjösätta organisationsförändringar för att bli ett av de modernaste förbunden i världen; och vi har kunnat stärka utvecklingen inom framför allt sektionerna, men även inom kansliet, IT och utbildning.

Återigen – det går bra nu!

I förra krönikan valde jag att lägga mycket tid på att förklara organisationsutredningen. Jag vill ändå lägga lite tid på detta ämne även denna gång – eftersom det på distriktens årsmöte denna månad kommer att presenteras en delrapport kring en framtida organisation av vår verksamhet och vårt förbund. Intrycken från de sista workshoparna och intervjuerna förstärker bilden av vad rörelsen vill:

  • Större möjligheter att påverka beslut
  • Ökad tydlighet i rollfördelningen distrikt – sektioner – kansli
  • Krav på ökad användning av modern teknik
  • Ökad satsning på breddidrott
  • Mer information / bättre kommunikation

Vid distriktens årsmöten (och på hemsidan efter att mötena avverkats) kommer de första tolkningarna att presenteras kring hur arbetsgruppen föreslår att vi skall förändra vår organisation för att bli modernare, mer professionella och hur vi kan möta de ovanstående (och andra) kraven på vår organisation. Jag hoppas verkligen att det skall leda till en intensiv och engagerad debatt.

Vi har också haft möjlighet att summera hur förändringarna i licenssystemet påverkat Svemo. Egentligen kan det sammanfattas med ett ord – succé! Inte bara har vi skapat ett mer rättvist system där alla förare är med och bidrar. Vi har också med klubblicensen skapat en billig och konkurrenskraftig licens för alla som främst tränar vilket i tillägg gynnat klubbarnas ekonomi och medlemsrekrytering. Ska man titta på siffror så har förändringarna överträffat de vildaste fantasierna. Vi har gått från knappt 10 000 till över 20 000 licenser! Vi har med det stärkt förbundets ekonomi, och kunnat förstärka tilldelningen av medel till sektionerna i väldigt hög grad. Vi har också kunnat starta – och finansiera – ett antal projekt som skall lyfta vår idrott på olika sätt. Extra roligt är det att kunna konstatera att alla våra grenar har växt – och inte bara för att vi införde klubblicensen. Vi märker tydligt ett ökat intresse för breddverksamhet, och det skall bli spännande att se hur vi i framtiden kan förvalta det intresset för motionssport som visar sig tydligt i klubbar och på våra banor.

Som många av er kanske sett eller hört så har vi under tidig vinter knutit Svemo och SMC tätare till varandra. Rent tekniskt har det gått till så att SMC blivit medlem (som klubb) hos oss i Svemo, medan vi i Svemo blivit en stödorganisation till SMC. Det innebär att vi går från drygt 85 000 medlemmar till strax över 150 000 medlemmar i Svemo! Alternativt kan man säga att vi går från plats 15 till plats 7 i storlek bland RF 71 medlemsförbund. Det finns tre huvudsakliga anledningar till varför detta är bra för Svemo:

  1. Som ett av de stora förbunden inom RF ökar våra möjligheter att få gehör för de frågor som är viktiga för oss att driva. Exempelvis miljöfrågor, anläggningsfrågor och säkerhetsfrågor.
  2. Vi får ökade möjligheter till rekrytering – kanske inte främst av förare utan som funktionärer, ledare och administratörer.
  3. Vi kan ytterligare bredda vår verksamhet genom att starta nya verksamheter där det viktigaste blir att delta och inte alltid att vinna. Jag jämför gärna med Vasaloppet, där några enstaka procent är med för att vinna och mer än 90 % är med för att klara av det. Den typen av nya sporter kan ytterligare utveckla vår rörelse.

Sportsligt har vi också gått framåt under 2016. Guldet i Junior World Trophy under Six Days tillsammans med VM-guld på både herr- och damsidan i snöskoter lyser kanske klarast, men vi blir stadigt bättre internationellt i de flesta av våra idrotter. I den till synes eviga debatten om elit eller bredd, så kan jag bara konstatera att båda behövs. Vi måste i nationellt, i sektioner och föreningar och i distrikt arbeta för att alla som vill ska kunna delta i våra aktiviteter – på det sätt och på den nivå som passar dem bäst.

Nu tar vi sats för att 2017 skall bli ännu bättre än 2016. Tufft mål, men jag gillar tuffa mål!   

Följ mig på Twitter: @HakanLeeman

Håkan Leeman, ordförande Svemo

Uppdaterad: 2017-02-06 16:00
Skribent: Anna Arnér
Epost: anna.arner@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping