Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Grigorij Laguta stängs av för tävlande i Sverige
11 juni testades den ryska speedwayföraren Grigorij Laguta positivt för Meldonium vid en seriematch i Polen. Under lördagkvällen beslutade Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) att tillfälligt stänga av föraren i avvaktan på polska förbundets utredning.

PZM, det polska förbundet, har stängt av Grigorij Laguta under utredning i avvaktan på fler prov. Samma bedömning gjorde även den internationella juryn som valde att stänga av föraren från helgens final i Lag-VM. Nu kommer ärendet att förflyttas till det internationella förbundets (FIM) disciplinära kommitté men även Svemo har valt att stänga av föraren i väntan på utredningen. 

– Doping är tack och lov sällsynt i vår sport, men det är därför desto viktigare för oss att reagera och agera då det händer. Även om den ryska föraren ifråga ännu inte är fälld, så ligger det definitivt i sportens och det svenska förbundets intresse att vi ställer oss bakom det polska förbundets utredning och den internationella juryns beslut. Vi visar förhoppningsvis för alla att doping aldrig kommer att accepteras inom svensk motorcykelsport, säger Håkan Leeman, styreleseordförande i Svemo.

Under lördagen tog Svemos verkställande utskott (VU) beslut om att följa PZM och FIM Juryn och stänger av föraren från deltagande i den svenska Elitserien i avvaktan på utredning.

- Detta är ett klokt och riktigt beslut, samtliga förare som deltar i en utländsk liga har en FIM International Speedway League Licens, så om FIM juryn tar ett beslut om avstängning under utredning så har föraren ingen giltig licens, säger Tony Olsson, sportgrenskoordinator för Speedway i Svemo.

Beslutet innebär att Grigorij Laguta inte är tillgänglig för deltagande i sitt svenska lag Eskilstuna Smederna.

Kontakt: Tony Olsson, sportgrenskoordinator Svemo 011-231 088 tony.olsson@svemo.se Håkan Leeman, ordförande förbundsstyrelsen Svemo 070-869 84 02 hakan.leeman@svemo.se

Uppdaterad: 2017-07-09 13:10
Skribent: Anna Arnér
Epost: anna.arner@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping