Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Nu tar Svemo ett steg ut i vattnet och välkomnar den nya sporten Watercross
P1040930
Den nya sporten ska ingå i grenen snöskoter och redan i sommar kommer de första tävlingarna att arrangeras inom Svemo.

Marino Carlsson, som tidigare fungerat som arrangör av event och tävlingar utanför Svemo, har under ca två år jobbat i SINUS-projektet. Hans mål har varit att föra över och utveckla evenemang inom Svemos snöskoterverksamhet, som idag arrangeras utanför förbundet av andra organisationer.

 

Berätta mer om dig själv

-          Marino Carlsson, snart 39 år och har drivit Snöskoterevent i olika former sedan 2006. Burkarcupen (Veteranskoterracing) & Watercross (Snöskotercross på vatten) är de former som jag byggt upp tillsammans med förare och arrangörer. Det är otroligt roligt att bygga en helt ny sport. Att börja från noll har både sina fördelar och nackdelar då inget gammalt står i vägen men det tar å andra sidan tid att nå dit man en dag ändå vet att man kommer hamna. 

 

Berätta om den nya sporten Watercross

-          Watercross är helt enkelt en sport för Snöskotrar på vatten. Sporten kan genomföras i ovalform eller som crossform. Man kan köra som Time-Attack eller i heatform. Att köra snöskoter på vatten är inget nytt och redan 1978 åkte en Finländare 4 mil på vattnet med en Skidoo RV. Dock skulle det ta till 2006 innan tävlingsverksamheten tog fart på allvar. 2011 startade vi en serie för sporten och då exploderade utvecklingen. Inom Svemo så behövs nytt färskt blod och Watercrossen kommer tillföra Snöskotersporten en rejäl säsongsförlängning och många härliga välbesökta event.

 

Hur kommer den första säsongen att se ut?

-          Inom Svemo kommer vi börja med en serie som blir förberedande för att kunna arrangera kommande SM. Vi har i skrivande stund två till tre deltävlingar plus final i denna serie. Här skall de bästa förarna i Sverige göra upp om vem som är Sveriges bästa Watercrossförare. 

 

Vad har du för förhoppningar?

-          Att vi får en fantastisk sommar med härlig Racing och mycket publik. Sporten är i regel utan undantag välbesökt. Är vädret med oss kan vi lova en folkfest.

 

Vem kan utöva sporten watercross?

-          Watercross kan utövas av vem som helst som under året fyller 16 år, men inte vinnas av vem som helst. Du måste träna, ha en perfekt justerad snöskoter för ändamålet och du behöver vara grymt fokuserad och ha alla bitarna på plats.

20190507_123657

 

Några ord från Svemo snöskotersektion

Svemo snöskotersektion är mycket förväntansfulla över att se vad detta kan leda till och känna på hur stort intresset faktiskt är att utöva denna sport hos oss. Watercross är på vissa håll redan etablerat i Sverige utanför Svemo så vår förhoppning är att man inte ska jämföra det vi gör med någonting som redan finns utan istället se det här som en ny utmaning där vi kommer få följa utvecklingen ett steg i taget. Vi är inställda på ett år med mycket prövningar och observation men även mycket nya erfarenheter och nyttiga lärdomar.

Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp vid dessa event och att vi efter en härlig vintersäsong får en minst lika fantastisk sommarsäsong!

 

Väl mött,

Svemo snöskotersektion


För att delta i dessa watercrosstävlingar ska föraren inneha Svemo snöskoterlicens samt uppfylla vissa andra kriterier.
Det innebär att du som har snöskoterlicens i Svemo nu kan använda den både sommar och vinter om du vill!
Här kan du hitta reglementet och läsa mer om sporten.

 

http://www.svemo.se/sv/Grenar/Snoskoter/Regler/

http://www.svemo.se/sv/Forbundsinformation/Nyheter/Tavlingskommittenhargodkantettnyttreglemente/  

Uppdaterad: 2019-05-09 10:28
Skribent: Anna Arnér
Epost: anna.arner@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping