Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Ordförandens krönika sommar 2016
Midsommar har passerat och i stort sett all verksamhet är nu igång. Inledningen på säsongen har bjudit på ömsom vin och ömsom vatten. Samtidigt så sägs det ju att det är omväxling som är livets krydda, och jag får väl nöja mig med att önska lite grundare dalar och lite högre toppar framöver.

Den till stora delar nya styrelsen som förbundsmötet röstade fram har nu kommit igång på allvar. Vi har lagt ett fokus på att ”de nya” snabbt skall sätta sig in i sina ansvarsområden, och det är riktigt roligt att se hur deras kompetenser passar utmärkt in i Svemos behov. Vi har hittills fått initierade rapporter om säkerhetsarbete, kommunikation och IT – och samtliga dessa områden har organisationsutredningen visat att vi behöver förbättra oss på. Vi kommer att se klara förbättringar relativt snart på dessa områden, det är jag säker på!

 

Styrelsen har som princip att förlägga minst två styrelsemöten i samband med evenemang, och den första tävlingen för året som vi besökte var VM i enduro i Enköping. Det var en omväxlande tävling med regn under lördagens besök på banan men sol och vackert väder under söndagen när vi i styrelsen satt i möte hela dagen. Kändes lite orättvist, faktiskt. Kan bara hoppas att vädergudarna är mer givmilda med solskenet vid SM-avslutningen i MX i Uddevalla där nästa styrelsemöte kommer att ske. VM-tävlingen var annars föredömligt arrangerad av Göta MS och det är nästan så att man blir bortskämd med alla de professionella arrangörer som vi har inom Svemo. Beröm i mängder från FIM representanter, och jag kan bara hoppas att Göta MS och endurosektionen var lika stolta som Svemos ordförande över evenemanget.

 

Effekterna av den stora förändringen av licenssystemet har nu slagit igenom och vi har kraftiga ökningar av antalet licenser i samtliga grenar. Extra roligt är att de flesta sektioner gör bedömningen att sporten ökar i antalet utövare frånsett effekterna av licenserna. Om det stämmer går vi emot strömmen i övriga Europa, och varför skulle inte Svemo visa framfötterna även här? En sidoeffekt av det ”nya” licenssystemet är att medlemsantalet i klubbarna verkar öka. Riktigt roligt, för vad vore verksamheten utan engagerade klubbar och medlemmar?

 

Organisationsutredningen kommer nu att försöka samla upp åsikter vid mindre möten ute i distrikten och via den senaste enkäten. Vi kommer i samarbete med SISU att genomföra ett antal träffar ute i landet, och jag uppmanar er alla som har möjlighet att medverka och föra fram era åsikter. Det första området vi granskar är distrikten, och sedan följer sektionerna, kansliet och slutligen den demokratiska delen med förbundsmötets funktion i fokus. Enkäten som jag ber er alla fylla i hittar ni på Svemos hemsida. Även om den är öppen till den 15 augusti så fyll i den idag. Ju tidigare desto bättre!

 

Vi har tyvärr fått en tråkig inledning på året vad gäller olyckor. Åter stiger antalet dödsolyckor och antalet allvarliga olyckor. Förbundsmötet röstade ju enhälligt igenom ett ökat fokus på säkerhetsarbete, och det arbetet får nu en än högre prioritet. Vi har börjat med att se över det nuvarande upplägget, och kommer att sjösätta ett antal aktiviteter under hösten. Som jag så ofta sagt tror jag att den stora effekten inte kommer av bättre banor och skyddsutrustning utan i att vi mentalt börjar fundera över säkerheten i alla delar av vår verksamhet. Respekten för säkerhetsfrågorna i allas tänkande är det som kan göra skillnad på både kort och lång sikt.

 

Det har också hänt saker med vårt Riksidrottsgymnasium (RIG). Det goda är att vi kommer att starta ytterligare en linje för enduro, vilket godkänts av RF. Det negativa är dock att Fågelviksgymnasiet i Tibro kommer att läggas ner. Tråkigt – eftersom vi haft ett mycket bra samarbete med såväl kommun och skola som klubben i Tibro. Nu kommer verksamheten att flytta till Skövde, och vi har goda skäl att tro att det faktiskt kan innebära ett litet lyft för vårt RIG. Kommunen är positiv, skolan är positiv och eleverna verkar positiva. Bra grogrund för en bra verksamhet!

 

Ytterligare en tråkig nyhet är att vår Roadracing-sektion valt att lämna sina uppdrag i sektionen. Den privata situationen för några av medlemmarna har förändrats under året, och det blev allt svårare att hinna med och orka med det ganska omfattande arbete som sektionen åtagit sig. Årets säsong kommer nu att hanteras av kansliet förstärkt med styrelsen, och samtidigt kommer vi att utvärdera hur lösningen skall se ut på längre sikt. Sporten är på frammarsch, så det handlar om att bibehålla momentum (som det heter på utrikiska) och att ta hänsyn dels till grenens särart men också till förbundets övergripande intressen.  

 

Ska man sluta denna text med något positivt, så är det väl att vi i flera grenar fortsätter att ta placeringar och göra bra resultat internationellt. Vårt lilla land i norr har en stolt tradition, och det finns många därute som gör allt för att vi även i våra dagar skall visa att svenskarna är att räkna med inom motorcykel- och snöskotersport. Tack alla som bidrar!

 

Följ mig på Twitter: @HakanLeeman

 

 

Håkan Leeman, ordförande Svemo

Uppdaterad: 2017-04-11 14:48
Skribent: Anna Vilhelmsson
Epost: anna.wilhelmsson@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping