Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Träna och tävla utomlands
Hur är du som förare försäkrad vid träning och tävling utomlands? Ta reda på vad som gäller innan du reser.

Många förare tränar och tävlar idag utomlands för att skaffa sig nya erfarenheter och för att testa nya banor. Du som är förare eller förälder är ansvarig för att vid dessa tillfällen kontrollera om:

 • Banan jag ska åka på har en godkänd banlicens? Är banan godkänd av det nationella, FIM-anslutna, förbundet?
 • Tävlingen är godkänd av det nationella, FIM-anslutna, förbundet?
 • Behöver jag som förare ha en egen ansvarsförsäkring för att åka i landet?

Förare och föräldrar kontaktar själv det aktuella landets förbund, kontaktuppgifter finns här: http://www.fim-live.com/en/fim/the-federation/affiliated-federations/

 

Ifall svaret är ”NEJ” på någon av frågorna ovan så måste du:

 • Skaffa en egen försäkring som täcker sjukvård och hemtransport (om det inte täcks av din hemförsäkring). Svemos försäkringsmäklare, Söderberg & Partners, kan hjälpa till med det. Söderberg & Partners når du på: 0730-603 603
 • Kontrollera hur man köper en ansvarsförsäkring i landet. Dessa säljs normalt vid banorna men landets nationella förbund kan i allmänhet också hjälpa till.

 

Varför är det så här?

Den grundförsäkring som finns i din förarlicens träder in vid olyckor inom Sverige.

För att vara försäkrad när du tränar och tävlar utomlands måste du lösa Svemo förarlicens med internationellt tillägg. Har du en förarlicens med internationellt tillägg och skadar dig utomlands täcker försäkringen i din förarlicens sjukvård på plats och hemtransport.

Villkoret för att försäkringen ska gälla är att banan eller aktiviteten godkänts av det nationella förbundet (Svemos motsvarighet) i det aktuella landet som också ska vara anslutet till det internationella förbundet, FIM.

Om du deltar i aktiviteter eller kör på banor som inte är godkända av det nationella förbundet (i det aktuella landet) gäller inte försäkringen du har i din internationella förarlicens. Försäkringen gäller inte heller om det nationella förbundet inte är anslutet till det internationella förbundet, FIM.

På allt flera banor runt om i Europa tillämpas inte längre den modell för försäkringar som vi har i Sverige, det innebär framförallt två saker:

 • Allt fler nationella förbund internationellt besiktar och godkänner inte längre banor för en längre period utan gör istället tillfälliga besiktningar för enstaka event. Det innebär att försäkringen i Svemos internationella förarlicens bara gäller om det pågår en tävling eller träning som är godkänd av det nationella, FIM-anslutna, förbundet
 • Många nationer har nu i sin lagstiftning att föraren måsta ha en ansvarsförsäkring för att få köra i just det landet. Den försäkringen är ett skydd om man råkar skada en annan person (t ex publik eller funktionär, så kallad ”tredjepartsförsäkring”)

Ansvarsförsäkringen finns inte i Svemos internationella förarlicens när du är utomlands. Det skulle bli för dyrt att täcka de här två områdena genom försäkringen i den internationella förarlicensen. Dessutom skiljer sig ländernas försäkringssystem och omfattning åt alltför mycket.  

 

Om du ska träna och tävla utomlands så:

 • Köp Svemos förarlicens med internationellt tillägg
 • Var ute i god tid
 • Kontakta förbundet i det aktuella landet för att ta reda på vad som gäller just där
 • Kom också ihåg att ta med det Europeiska Sjukförsäkringskortet!
Uppdaterad: 2017-04-11 14:48
Skribent: Stefan Lang
Epost: stefan.lang@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping