Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
enduro.595x150
Tillbaka Skriv ut
Årets Six Days är i mål – snygg svensk avslutning på crossbanan
Årets Lag–VM i enduro avgjordes som brukligt med motocrossheat på lördagen. Och som vanligt blev det en riktig fest. Resultatmässigt kan vi konstatera att Australien är nummer ett i världen. Men vann nämligen både World Trophy och Womens Trophy.

De australiensiska seniorlagen hade båda två en stor ledning när man kom till lördagens avslutning, som mer eller mindre var en transportsträcka i mål. Såväl damerna som herrarna hade flera minuter ner till närmast jagande USA. Och man gjorde inga misstag. För sjätte året i följd kunde Australien vinna damklassen, medan herrarna vann för andra gången någonsin.
Individuellt var det också två australiensare som var snabbast – Tayla Jones av damerna och Daniel Milner av herrarna. Här hittar vi Amanda Elvin och Albin Elowson som bästa svenskar. Elvin på en tionde plats och Elowson som nittonde.
De svenska lagen då? Ja, man gjorde klart godkända crossheat och avslutade snyggt. Trophy–laget skrapade ihop den sjätte bästa tiden under finaldagen, vilket är veckans bästa placering. Totalt blir man åtta, vilket väl var några placeringar längre ner jämfört med vad landslagsledningen hoppades på. Det är dessutom väldigt långt upp. Bakom segrande Australien tog förresten USA silvermedaljen och Italien bronset.
Junior–laget gjorde också en stark avslutning och tog en imponerande tredjeplats för dagen. I och med att de australiensiska juniorerna hade en förare som fick bryta tog Sverige också in se minuter i jakten på en total femteplats. Men det räckte in. Svenskarna fick nöja sig med att bli sexa. 
Damerna hade det något tyngre i den ännu tyngre sanden, på den provisoriska motocrossbanan som byggts upp på stranden utanför Vina del Mar. Tungt var också konstaterandet att den fjärdeplats man körde till sig under fredagen nu återigen var en femte, efter godkända franska protester. Därmed blev det också en total femteplats i årets upplag av International Six Days Enduro.
En svensk pallplats kunde vi konstatera under prisutdelningen – Team Östra tog hem tredjeplats i klubblagsklassen, Club Team Award, med sitt starka juniorlag. Ändå blev det en lite trist sorti för laget, och hela den svenska truppen, när Adam Andersson kraschade hårt på crossbanan och tvingades med ambulans till sjukhus. Väl där konstaterades en punkterad lunga, som gör att Adam blir kvar för observation i några dagar. 

Text: Kalle Lundstedt, RaceMagazine

Uppdaterad: 2018-11-19 14:32
Skribent: Anna Arnér
Epost: anna.arner@svemo.se

Damlaget till årets I.S.D.E

2019-08-19

Endurosektionen har haft sitt sjätte möte för säsongen.

2019-08-14

Endurosektionen har haft sitt femte möte för säsongen.

2019-08-09


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping