Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
enduro.595x150
Tillbaka Skriv ut
Endurons elit blickar framåt
Läs om säsongens med- och motgångar för endurons elitförarna och om planerna för säsong 2018.

Årets lag-VM (I.S.D.E) är genomfört. Förarna drabbades av motgångar både innan och under tävlingen. Sena skador och stölden av två av landslagets cyklar ställde till det för lagens förberedelser och uppladdning. 

Målsättningen var att försvara VM-guldet i juniorklassen. Förhoppningarna var att Trophylaget skulle kunna placera sig i topp fem och att damlaget skulle vara med i striden om bronspengen.

Juniorerna ledde efter dag 1 men i och med att Micke Persson tvingades bryta med maskinfel dag 2 var det ”kört”. Trophylaget missade femteplatsen med 4,5 min och damerna hade dryga sex minuter upp till bronset.

 

Årets elitsatsning har nu utvärderats och vi anser att vi är på rätt väg men att vissa justeringar kommer att genomföras inför 2018.

Vanja Kollman som har varit förbundskapten sedan 2013 har flyttat till Spanien och kommer att vara borta i tre år på grund av att hennes man, Robert Tranberg, börjat ett treårigt jobb i Spanien.

Hon kommer att ersättas som förbundskapten av Ronnie Bengtsson som under 2017 varit Guldhjälms- och ungdomsansvarig på damsidan.

Ronnie kommer därmed vara huvudansvarig för utvecklingen av all damenduro. Han kommer att stödjas av både Elitträningsgruppen och andra resurser som sektionen avser utnyttja 2018.

 

Ronnie och Ella Bengtsson

Ronnie och Ella Bengtsson

 

På herrsidan blir det också förändringar, befattningen som sportchef ersätts av en förbundskapten med ett övergripande ansvar för herrlandslagen.

Till förbundskapten knyts en elitträningsgrupp bestående av Stefan Holm, Kent Karlsson och Lars Magnerfelt. Där utöver kommer ytterligare resurser att knytas till gruppen vid en del träningsläger.

 

Vår nye förbundskapten är Emil Lundqvist. Emil är egenföretagare i Karlsborg (ICA) och har varit medlem i vår serviceorganisation vid flera I.S.D.E.

Emil är ung och vi tror att han har alla kvalifikationer som krävs för att sammanhålla verksamheten för elitträningsgruppen och de förare som kommer att ingå i elitförargruppen 2018.

 

Emil Lundqvist

Emil Lundqvist

 

De nya förbundskaptenerna kommer formellt att tillträda 2018-01-01 men redan under senhösten kommer de att genomföra sina första möten med de förare som kommer att ingå i elitförargruppen 2018.

På ungdomssidan sker inga förändringar utan sektionen är mycket tacksamma över att Rickard Ahlin och Johan Ahlqvist fortsätter som ungdomsansvariga.

 

Endurosektionen tackar Vanja för de fem år som hon har arbetat med att utveckla och ta hand om våra elitförare på damsidan. Ett silver 2013 och ett brons 2016 i I.S.D.E har damerna tagit under Vanjas ledning.

Vi hälsar våra nya förbundskaptener välkomna och önskar dem framgång så att vi tillsammans når vår övergripande målsättning ”Sverige en ledande enduronation i världen 2020”.

 

Per Lennerman

070-875 41 01

Svemo Endurosektion

Uppdaterad: 2018-05-24 11:07
Skribent: Sandra Altesson

Frilansjournalisten Christin Sandberg träffade vår svenska EM-trupp vid premiären i Italien.

2018-05-24

Det tog inte ens ett halvår. Sedan var Albin Elowson tillbaka på Husqvarna. Kontraktet med Yamaha och Joakim Johansson bröts tidigare i veckan och vid årets femte deltävling i Knobby Swedish Enduro Championship gjorde 23–åringen comeback på sin nygamla FE350. Och totalvann tävlingen.

2018-05-29

Endurosektionen har haft sitt andra möte för året. Du kan bland annat läsa rapporteringar från de SM och EM tävlingar som varit.

2018-06-04


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping