Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Swedish Sidkarta
Logga in
motocross.595x150
Tillbaka Skriv ut
MXSM Årsunda
MXSMnu_Logo
Kanonrace trots regn och rusk i Årsunda.

Trots att vädergudarna är emot AMF Årsunda varje år, så blev det oerhört spännande heat med uppgörelser på sista varven. För andra deltävlingen i rad MX1-segrade belgaren Kevin Strijbos, i det svenska VM-teamet JWR Yamaha.

 

Årsunda
Belgaren Kevin Strijbos vann sin andra raka SM-deltävling i MX1

 

Den som riktigt kan sätta emot teamets förare är Vimmerbys Filip "Fillibang" Bengtsson, som vann första heatet sedan han passerat Strijbos på första varvet. Mot slutet var ryssen Vsevolod Brylyakov stark men Fillibang höll undan. 

Fillibang ledde andra heatet när han gjorde en krasch och tappade de tre JWR-förarna. Strijbos tog över ledningen men Brylyakov gick förbi och ledde fram till det var två varv kvar. Då kom Strijbos tillbaka och vann före Brylyakov och Anton Gole.

I det avslutande heatet dominerade Strijbos från start till mål. Fillibang låg tvåa länge men passerades av Brylyakov, som efter tre varv tingades bryta. Gole kom starkt på slutet och tog andraplatsen före Fillibang. 

Bakom dessa fyra var det Anton Wallsten som imponerade mest, med placeringarna 5-5-4 bärgade han den totala fjärdeplatsen. Strijbos är nu endast 16 poäng bakom Fillibang inför de två sista tävlingarna, som kommer att bli otroligt spännande.

 

Årsunda 2
Filip "Fillibang" Bengtsson leder MX1-SM, här med mekanikern Oscar Blom

 

I MX2 kom Getinges Ken Bengtsson tillbaka efter att missat Västerås-SM och vann de tre heaten. Han tog ingen start men jobbade sig säkert fram till seger i samtliga heat, lördags sprintheat vann han efter en härlig duell mot Pontus Jönsson.

Jönsson ledde söndagens första heatet i elva varv, innan Isak Gifting passerade men på sista varvet kom Ken och tog segern. I sista heatet var Ken ut som tvåa och kunde snabbt ta över och vinna efter riktig propaganda körning.

Med tre fjärdeplatser tog Rasmus Håkansson en efterlängtad tredjeplats totalt före Edvin Hagman, som också gjorde sin bästa tävling någonsin. Flera toppförare hade det tungt och missade värdefulla poäng. 

Gifting kraschade bort två av heaten, medan Tim Edberg var med i en startkrasch och slog sig rejält. Danne Karlsson fick ge upp efter smärtor i sin dåliga rygg. Danne ställer nu in resten av säsongen i ett försök att rehabilitera ryggen.

Tim ligger fortfarande tvåa i tabellen, men nu 45 poäng bakom Jönsson. Ken gick uppkom fyra med 14 poäng bakom Gifting.

 

Årsunda 3
Ken Bengtsson jagade Pontus Jönsson på den krävande Årsundabanan.

 

I MX-Women dominerade danskan Sara Andersson, men med två varv kvar i första heatet stannande hennes maskin.

Nordirländskan Natalie Kane vann med 4,796 sekunder före Emelie Dahl, som i sin tur hade cirka 47 sekunder ner till Sandra Karlsson. I söndagens heat var dock Sara överlägsen och vann med 18 sekunder före Kane.

Emelie låg tvåa i början men tappade Kane, mot slutet var Emelie åter ikapp Kane men vurpade i ett försök att attackera. Kane leder nu med fyra poäng före Sara, medan Emelie är 15 poäng bakom. Den unga Matilda Huss kraschade på fria träningen och ådrog sig en hjärnskakning.

 

Årsunda 4
Sara Andersen, Emelie Dahl och Natalie Kane tog direkt täten i MX-Women.

 

I den alltid spännande 125-U17 blev det en dubbelseger för estländaren Meico Vettik. Rasmus Varg och Marcus Gredinger fick samma poäng, men Rasmus blev totaltvåa för en andraplats. Max Pålsson gav Vettik en bra fajt i andra heatet, tyvärr var Max med i en krasch på första varvet.

AMF Årsunda svarade för en kanonbra tävling och trots regnvädret höll de banan i topp-skick. Man körde ett "kändislopp" med bland annat de båda artisterna Robin Bengtsson och Sebastian Dahlström.  

 

Årsunda 5
Estländaren Meico Vettik vann sina andra raka tävling 125-U17.

Uppdaterad: 2019-08-14 11:24
Skribent: Philip Lund

Tibro Motorstadion, tisdag 3 september (kl.17:00-20:00)

2019-08-19

Förtydligande gällande användning av Tear-Off (Tunna plastskivor för glasögon)

2019-08-16

Kanonrace trots regn och rusk i Årsunda.

2019-08-14


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Grensponsor

PSR
Race Magazine
Scott
KTM
Yamaha
Husqvarna
Hagström
Made
MXCarro
Kumlin
MXinaction
Johanssons Bilvård
JSS
RG3
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping