Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Swedish Sidkarta
Logga in
motocross.595x150
Tillbaka Skriv ut
Motocross-SM Landskrona
MXSM1_AxelSemb,FotoJonasHagren
Succé vid SM-premiär på Saxtorpsbanan

Årets premiär av SM-motocrossen på anrika Saxtorp blev en dundersuccé med rafflande heat och i samtliga klasser. Dagen kung blev Filip "Fillibang" Bengtsson som vann de tre MX1-heaten trots tuffare motstånd än vanligt. Vi fick fyra olika segrare i MX2, omkastningar mellan dagarna i MX-Women och slutligen fenomenala fajter i 125-U17. Landskrona MK med hjälp av Helsingborgs MCK ska ha en stor eloge för hela evenemanget. Det blev i undertecknads ögon en perfekt SM-premiär, som innehöll allt. Förutom de främst placerade var det många som fick sin helg förstörd av olika anledningar.

 MX1-klassen
Med toppförare som belgaren Kevin Strijbos, ryssen Vsevolod Brylyakov och finske Miro Sihvonen i MX1-klassen, höjdes tempot och det blev strålande fajter. Ändå blev det dubbelt Svensk genom den för dagen helt suveräne "Fillibang". Han satte upp ett fantastiskt tempo från början, som ingen kunde följa. I lördagens sprintheat kom dock Brylyakov ikapp Filip, som dock höll undan. Men i senare heat och speciellt det andra var "Fillibang" helt suverän och vann med 32 sekunder. Anton Gole körde säkert in som trea-tvåa-tvåa, vilket gav honom andraplatsen före Brylyakov som dock fick stopp på sista varvet. Men genom att han var ett var före många slutade han ändå åtta i heatet. Strijbos som började köra i veckan fick ont i sin skada och valde att inte starta i sista heatet. Sihvonen gjorde en vådlig krasch på första varvet i sista heatet och bröt bland annat en arm. Två förare som inte var sitt rätta jag, var Jesper Jönsson och Oskar Olsson. Jesper hade varit sjuk och Oskar var sjuk under helgen. I stället klev Tibros Anton Wallsten, Uppsalas Jimmy Wicksell och Varbergs Rasmus Sjöberg fram och blev totalt fyra, femma respektive sexa. En grym insats bakom gjorde hemmaföraren Jesper Hansson genom att bli totalelva.

 

MXSM1_FilipBengtsson,FotoJonasHagren

Filip "Fillibang" Bengtsson tog suveränt hem MX1-klassen.


MX2-klassen
I MX2 hände allt, det började med att den fortfarande 16-årige Cornelius Töndel chockade alla med att vinna sprintheatet. Tvåa blev Danne Karlsson före Pontus Jonsson.Isak Gifting vann söndagen första MX2-heat, efter att ha varit fyra i början. Töndel var åter bland de främsta när han kraschade, men blev ändå sjua. Danne tvingades bryta tävlingen med ryggproblem från en bra position.Pontus som tog starten före Viking Lindström, som blev sexa. Håkon Fredriksson körde upp sig från botten av fältet och tog sig in som trea i loppet.Pontus tog starten även i tredje och ledde länge före Rasmus Håkansson och Viking, men snart anslöt sig Ken Bengtsson och trots sin skadade han gick upp och vann heatet. Fredriksen blev åter trea efter en uppkörning från mitten av fältet denna gång.Fjärde vinnaren för dagen blev Pontus Jönsson med totalsegern, följd av Fredriksen och Ken, Töndel, Isak och Tim Edberg som svarade som tre jämna körningar.

 

MXSM1_PontusJösson,FotoJonasHagren

Efter tre fina heat blev Pontus Jönsson totalsegrare i MX2

 

MX-Women
I MX-Women var danskan Sara Andersen i klar ledning båda dagarna. Men på lördagen blev hon passerad av nordirländskan Natalie Kane, som körde otroligt fort. Emelie Dahl var tre 27 sekunder bakom Andersen och Sandra Karlsson fyra och 28 sekunder bakom Dahl.I söndagen final tog den pigga Thea Johansen starten men Andersen tog snabbt över. Dahl körde mycket starkt och jagade ikapp Andersen, passerade och vann med 16 sekunder. Kane tappade orken men blev trea, 34 sekunder bakom Andersen.Karlsson blev åter fyra, denna gång sex sekunder bakom Kane.Den 15-åriga Matilda Huss hade det jobbig i den tunga sanden på sin 125a, men blev ändå femma i båda heaten före Ida Djärf Björklund.

 

MXSM1_EmelieDahl,FotoJonasHagren

Emelie Dahl totalvann MX-Women efter att ha missat fjolårsäsongen.USM 125cc U17
I 125-U17 blev den som vanligt dramatiskt och enormt många fina fajter, där segern till slut hamnade hos Folkare MKs Axel Semb. MK Orions Marcus Gredinger tog andraplatsen före norske Casper Olsen, som vann lördagens heat med fick ryggproblem i det andra.Anderslövs Liam Hanström blev totalfyra före Uppsalas André Högberg, som stod för en bejublad uppkörning i andras heatet till trea. Men här skulle nästan alla nämnas för det var fantastisk racing genom hela fältet.  

 

MXSM1_AxelSemb,FotoJonasHagren

Axel Semb tog hem totalsegern i 125-U17

 

 

För kompletta resultat besök: www.mxsm.nu

 

MXSMnu_Logo

Uppdaterad: 2019-04-23 07:10
Skribent: Jonas Hagren
Epost: jonas@racemagazine.se

Teknisk efterkontroll Motocross MX Champ Helsingborg

2019-07-17

Den nya organisationen hos Västerås MK gjorde succé med en preparerad bana som förarna efterfrågat i flera år.

2019-07-03

Efter beslut av Motocrossektionen stryks heat 2

2019-06-20


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Grensponsor

PSR
Race Magazine
Scott
KTM
Yamaha
Husqvarna
Hagström
Made
MXCarro
Kumlin
MXinaction
Johanssons Bilvård
JSS
RG3
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping