Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Swedish Sidkarta
Logga in
motocross.595x150
Tillbaka Skriv ut
Motocrossåret 2018 avslutades i Varberg
Varberg 1
Motocross-SM 2018 blev mycket bra och spännande med sju duktiga arrangörer. Årets mästare blev Filip "Fillibang" Bengtsson, Ken Bengtsson, Natalie Kane och Arvid Lüning.

Som krona på verket blev efterföljande bankett superlyckad i spegelsalen på Varbergs stadshotell. Utsedd till årets rookie blev SMK Dalas Isak Gifting i MX2, Mockfjärds Julia Svan i MX Women och Anderslövs Liam Hanström i 125-U17. 

Annebergsbanan var verkligen fin trots det stundtals orkanliknande regn och vindar som passerade. Den var kanske i enklaste laget och det blev därmed otroligt snabb körning.

SM-avslutningen körs enbart en dag, utan kval och med två heat. Fillibang kontrollerade MX1 med två klara segrar. Spänningen var om vem som skulle ta bronsmedaljen, Oskar Olsson och Jimmy Wicksell hade lika poäng inför. Det blev Oskar som båda andraplatserna med Jimmy bakom.

Redan klara silvermedaljören Jesper Jönsson hade ingen toppdag, utan blev sjua i första heatet och tekniska problem i andra. Hemmaföraren Rasmus Sjöberg blev totalfyra före Tibros Niklas Gustavsson och Helsingborgs Jonathan Bengtsson.

I MX2 svarade Pontus Jönsson för en riktig fullträff och ledde båda heaten från start till mål. Danne Karlsson blev totaltvåa och avancerade upp till fyra i mästerskapet efter en ryggskada i början av säsongen.

Ken Bengtsson vårdade sin SM-ledning smart och blev totaltrea, därmed blev det trippel Husqvarna på prispallen. Fjärdeplacerade Anton Gole tog dock bronsmedaljen på sin Yamaha.

Nordirländskan Natalie Kane missade att vinna alla heat i MX Women, sedan hon råkade ut för ett teknisk missöde i andra heatet. Först var hon med i en startkrasch och var uppe som tvåa när detta hände.

14-åriga Matilda Huss tog starten och till sin egna förvånad blev hon aldrig passerad av Kane, utan gick mot sitt livs seger. Huss blev därmed den yngsta genom tiderna med att vinna ett SM-heat och en deltävling.

Även i MX Women blev det trippel Husqvarna på pallen, när AMF Årsundas Olivia Roxtorp blev tvåa före klubbkompisen Lisa Armandt. Bronsmedaljen bakom kane och Huss tog Husqvarnas Ida Djärf Björklund, som kraschade och tvingades utgå från andra heatet.

I 125-U17 var SM-ledaren Arvid Lüning helt inställd på att säkra guldet och blev totalsjua. Hemmaföraren Emil Jönrup svarade för en suverän dubbelseger och tog SM-silvret före Hallandias Leopold Ambjörnsson, som var nia denna dag.

Totaltvåa i Varberg blev Gävles André Högberg som gjorde sitt livs körning på 125an, tidigare i år har han bäst lyckats i MX2. Liam Hanström slutade tvåa i tävlingen före mästaren i MX2-U19, Max Pålsson från Landskrona.

Spanjoren Samuel Nilsson, som är son till förre storföraren Mattias, fick ett wild-card av MX-sektionen och tackade genom att bli trea i första heatet. I det andra tvingades han bryta sedan han skadat en fot.

 

Text & foto:

Jonas Hagren

Varberg 2

 

Varberg 3

Uppdaterad: 2018-09-25 09:08
Skribent: Anna Arnér
Epost: anna.arner@svemo.se

Det blev ny SM-succé när Linköpings MS körde den andra deltävlingen och bjöd på en suverän hårdbana, som prepareras som dagens VM-banor.

2019-05-07

Succé vid SM-premiär på Saxtorpsbanan

2019-04-23

Förtydligande gällande 50cc Gulhjälm

2019-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Grensponsor

PSR
Race Magazine
Scott
KTM
Yamaha
Husqvarna
Hagström
Made
MXCarro
Kumlin
MXinaction
Johanssons Bilvård
JSS
RG3
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping