Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
RR1
Tillbaka Skriv ut
Roadracing

Roadracing, vägtävlingen som blev bana.

Sporten startade i början av 1900-talet och var då, som namnet antyder, tävlingar på vanlig väg, trots att namnet på den tiden var TT (Tourist Trophy). När sporten ökade i popularitet avlystes vägarna under tävlingarna och till och med skydd, i form av halmbalar och sandsäckar, började komma upp på de mest farliga föremålen längs vägen. Dessa tävlingar var mycket farliga och kostade under sina år hundratals liv från både förare och publik. Den populäraste tävlingen i Europa blev Isle of Man TT och fick statusen av att vara ett riktigt mandomsprov.

Isle of Man är ännu till i dag en publikdragande tillställning som körs längs avlysta vanliga vägar. Några få andra ställen i Europa håller även de vägtävlingar, men de flesta länder har sedan 70-talet förbjudit vägtävlingarna och flyttat loppen in på fasta banor.

 

Vill du veta mer om Roadracing? Klicka här >> 

 

 

I tävlingskalendern nedan syns alla tävlingar med giltigt tävlingstillstånd. Följ länken för att läsa mer om rutinerna.

Nu vet vi vem som ni har röstad på! Vem som vinner kommer vi att avslöja på årets prisutdelning i Karlskoga den 29 oktober 2016. Var med du också!

2016-10-14

Sidvagnsparet Hans-Göran och Lena Larsson får programledaren Kalle Zackari Wahlström att svettas.

2016-10-07

Enligt gällande regler klassas de 5 bästa förare i Rookie 600 Cup och Rookie 1000 Cup automatiskt upp till elit inför kommande säsong.

2016-09-23


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping