Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
ID-bricka för förare

I samråd med erfarna tävlingsledare och supervisors inom Roadracing har sektionen tagit beslutet att det från och med 2015 finns krav på personlig ID-bricka under träning och tävling.

Från och med 2015 gäller följande angående ID-bricka: 

Under träning och tävling ska föraren alltid bära en personlig ID-bricka runt halsen. Detta för att snabbt kunna identifiera föraren i fall av en olycka, och för att kunna påbörja rätt sjukvård så fort som möjligt. ID-brickan ska visa förarens för- och efternamn och födelsenummer (fyra sista siffror frivillig) permanent, som t ex genom gravyr. Brickans mått: minst 20 mm stor i diameter eller längd, max. 50 mm i längd. Mäter två sidor 50 mm vardera, får de andra två sidor maximalt mäta 25 mm vardera. Brickan ska vara av hållbart material och den ska ha en jämn form med rundade, mjuka kanter. Spetsiga former och vassa, ojämna kanter är förbjudna. Brickan ska fästas runt halsen med ett material som inte innebär en skaderisk för föraren vid olycka. Material och brickan ska godkännas av chefsteknikern och tekniska personalen vid säkerhetskontrollen av personlig utrustning vid tävling eller träning.


Se också REGLER - Förtydligande & ändringar SR Roadracing/Minimoto (följ länken).


Varför ID-bricka?
Det har funnits olyckor på Roadracing-banor där det har varit svårt att identifiera de inblandade förarna, vilket i sin tur har fördröjt att de drabbade kunde få vård. Förebild för denna regel är engelska förbundets (ACUs) krav på ID-bricka, vilket enligt rapporter från förare och funktionärer har fungerat som utmärkt stöd i olycksituationer. 

 

Var kan man beställa en ID-bricka?
Det finns många olika leverantörer i Sverige och utomlands, kolla gärna på nätet. 

Exempel på en ID-bricka: