Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Presentation Snöskoter

Totalt arrangeras ett 100-tal tävlingar per år. För att få börja tävla krävs ett medlemskap i en SVEMO-klubb. Genom klubben får du din tävlingslicens samt information om reglementsenlig utrustning för både förare och maskin.

Ungdomsverksamhet
För ungdomar gäller:
Föraren ska vara 12-16 år samt medlemskap i SVEMO-klubb.
Inneha tävlingslicens, vilket fås genom klubben. 
Förälder/vuxen ska vara med vid all träning och tävling. 
Utrustning för förare och maskin enligt SVEMO-reglementet. 
Ungdomar tävlar i snöskotercross, backe och dragracing.  

Beskrivning av de olika grenarna

  

 Skotercross

Skotercross är den just nu populäraste formen av tävling på skoter. Tävlingsformen drar mest publik och flest utövare.

Banan
Skotercrossbanan är sluten och varje heat körs i flera varv. Banan byggs av snö och ofta med en motocrossbana i grunden. Banan består av rakor, kurvor och hopp och ju längre tävlingen går desto gropigare och mer tekniskt avancerad blir underlaget. Banlängden är mellan 500 m – 1000 m.

Tävlingsformen
Upp till 16 förare startar samtidigt i varje heat som kan bestå av allt mellan 1 och 15 varv. Först körs kvalheat för att kvala till finalen. De 16 bästa får sedan köra final. Först över mållinjen vinner.

Maskinerna
Man tävlar på snöskotrar som spänner från standardskotrar med enkla förstärkningar av chassi till de värsta toktrimmade Pro Open maskinerna som inte ens går att köpa i affären. En tävlingsmaskin väger mellan strax under till en bit över 200 kg.

Förarna
Skotercross är en oerhört krävande gren både psykiskt och fysiskt. Förarna ska bemästra en snöskoter som väger över 200 kg på värsta tänkbara underlag. Därför har de bästa förarna en fysik och uthållighet som matchar vilken elitidrottare som helst.
Åldersmässigt håller sig förarna oftast mellan 12 år – 35 år.

Klasser
Ungdom 12-13, Ungdom 14-16, Sport 600, Damer, Pro Stock, Pro Open


Snöskoter Backe

Backtävling för snöskotrar är den näst populäraste tävlingsformen. Det är även en bra instegsport till att tävla på snöskoter.

Banan
En backtävlingsbana är inte sluten, start är nere i backen och målet finns på toppen av backen. Tävlingarna körs ofta i slalombackar. Precis som crossbanan består sträckningen av rakor, kurvor och hopp. Banlängden varierar mellan 400 m – 1000 m.

Tävlingsformen
I varje heat startar max sex förare samtidigt. Först upp till toppen eller målet vinner. Först kvalar förarna till C-finaler och de tolv bästa i varje klass går vidare till B- och A-final.
Först över mållinjen vinner.

Maskinerna
Man tävlar på snöskotrar som spänner från standardskotrar med enkla förstärkningar av chassi till de värsta Racermaskinerna som ofta är riktiga hembyggen. De tyngsta skotrarna väger en bra bit över 200 kg.

Förarna
Trots att banan är mycket lik skotercrossen (och dessutom i uppförsbacke och skrå) kräver den inte lika mycket av föraren. Backe har därför blivit en folklig och bred sport där åldern på förarna sträcker sig från 12 år till över 40 år.

Klasser
Ungdom, Sport 600, Pro Stock, Pro Open, Racer


Snöskoter Enduro


 
Snöskoter Enduro (tidigare långlopp) är den äldsta formen av tävling för snöskotrar i Norden. Efter några snöfattiga år är grenen på stark uppgång igen.

Banan
Endurobanan skiljer sig från Skotercross och Backe genom att man egentligen kör på avstängda stigar, leder och vägar. Banan är uppdelad i ett antal specialsträckor som körs på tid. Däremellan finns transportsträckor för att ta sig mellan de olika specialsträckorna. Endurobanan är mycket beroende av bra vintrar eftersom de körs på natursnö.

Tävlingsformen
Förarna startar en och en med någon minuts mellanrum. Man kör specialsträckorna på tid och den som har lägst sammanlagd tid efter att alla specialsträckorna körts vinner.

Maskinerna
I Enduro är maskinerna mer standardbetonade än i Skotercross och Backe. Mycket beror det på att det går snabbt nog längs banan inne i skogen där det ofta bara är decimeter till godo mellan träden. Även i Enduro väger maskinerna över 200 kg.

Förarna
Till skillnad från de övriga skotergrenarna finns det endast två klasser i skoterenduro. Den ena är till för motionärer och den andra för mer elitbetonade åkare. Även Enduro kräver mycket av förarna rent fysiskt och psykiskt då en endurotävling körs över minst en mil (Enduro sprint körs på minimum 5 km).

Klasser
Sport 600, Pro Stock
 

Uppdaterad: 2018-01-24 12:55

Snöskotersektionen har haft sitt andra och tredje möte för året.

2019-02-05

Snöskotersektionens protokoll för februari månad finns nu att läsa.

2019-03-04

Det var under torsdagen 30/1 på Gärdehovs arena i Sundsvall på SM-veckan som SM-mästarna i stadioncross korades. Flera av förarna var sugna på att ta hem segern och spänningen var hög in i sista minuten.

2019-02-04


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping