Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Foto: Studio76.se
Tillbaka Skriv ut
Presentation Supermoto

Konceptet kom via Frankrike över till Europa och blev här en egen gren som idag har både nationella och internationella mästerskap i form av både EM och VM. I Sverige kördes några tävlingar i början på 90-talet, men sporten fick då inget riktigt fotfäste. Sedan 2001 har sporten nu växt till sig ordentligt här hemma också och 2004 utsåg vi för första gången en Svensk mästare i Supermoto, och intresset fortsätter att öka.

Hur blir man Supermoto-förare?
Förutom motorcykeln behöver du ett skinnställ, ryggplatta, hjälm, handskar och kraftiga stövlar av motocross typ. Toppa det med ett glatt humör och en ödmjuk attityd så har du stora förutsättningar att bli en lycklig Supermotoförare.  

Vilka åker Supermoto?
Sporten har länga haft ett rykte om sig att mest attrahera avdankade Roadracing- och Motocrossförare som på så vis kan förlänga sin karriär med några år till. Detta ska inte ses som något negativt, snarare tvärtom då det oftast innebär hög klass på förarna. Idag bli sporten mer och mer erkänd som en egen disciplin som många förare börjar med redan som juniorer.
Då motorcykeln tack vare sin smidighet och upprätta körställning är ypperlig för stadstrafik är det även många som kör registrerade Supermoto-hojar på gatan.  

Vad åker man på för motorcykel?
Enkelt beskrivet får man en Supermoto-hoj genom att utrusta en Motocross- eller Enduromotorcykel med 17-tums hjul med däck avsedda för asfalt, större frambroms och sänkt, styvare, fjädring. För att den sedan ska uppfylla det tekniska tävlingsreglementet ska den av säkerhetsskäl också utrustas med handtagsskydd, najade bromsar, oljeplugg och kylarlock samt ett uppsamlingskärl där eventuell läckande olja eller bensin hamnar. Idag finns det flera tillverkare som har färdiga Supermotomotorcyklar i sitt sortiment.  

Vad innebär det att tävla?
Tävlandet innebär att du under kontrollerade och säkra former får mäta dig med andra likasinnade och söka gränserna för dig själv och din motorcykel. Då detta sker i höga hastigheter, ibland uppemot 200 km/h, innebär det också ett stort ansvar gentemot övriga tävlande. Inte minst, innebär tävlandet också att du får uppleva gemenskapen och träffa nya kompisar i depån.  

Hur går en tävling till?
Ingredienser i en tävling är, i nämnd ordning, en teknisk besiktning av motorcykeln och din personliga skyddsutrustning, förarmöte, träning, kvalheat och finaler. 20-30 förare per heat startar, uppställda bredvid varandra i flera led, och kör sedan ca 15 varv på en bana bestående av grus och asfalt. Först över mållinjen vinner.  

Hur börjar jag tävla?
Du går med i en SVEMO-ansluten klubb och genomgår en utbildning för motocross eller roadracing, och tecknar en tävlingslicens i Supermoto hos SVEMO. Sen är det bara att hålla ögonen öppna efter en tävling och anmäla sig till den i god tid.  

Vilka klasser finns det?
I Sverige är vi idag indelade i två klasser: I 450-klassen får man ha en 4-takts motorcykel som har max 450 cc (2-takt max 250 cc). I klassen Open är motsvarande siffror 750 cc för 4-takt och 500 cc för tvåtakt. Det finns även en egen klass för 4-hjulingar, s.k.
Quad-motorcyklar.  

Hur ser en bana ut?
Den är kring 1000 meter lång och består till 70-80% av asfalt, resten grus eller annat naturmaterial. På gruspartiet finns ett enklare hopp och man växlar inte mer än två gånger mellan de båda underlagen under ett varv. I övrigt kan den vara kuperad och har svängar åt både höger och vänster.  

Var finns det banor?
Nästan överallt! Detta är en sport där det är helt normalt att bygga tillfälliga banor. Att utgå från en större go-cart bana eller roadracing bana funkar bra, men även på högre mästerskapsnivåer är det vanligt att banorna byggs tillfälligt på flygfält, parkeringsplatser eller i stadskärnor. Antalet permanenta banor i Sverige är inte stort.

Uppdaterad: 2014-04-25 15:02

Nytt specialreglemente för Supermoto 2018-2019 finns nu ute.

2018-04-12

Inbjudan till NM 2018.

2018-02-16

Anmäl dig till hela serien och betala halva anmälningsavgiften.

2018-02-16


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Supermoto sponsorer

Made
EKAB
KONTAKTA OSS: kansli@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping