Meny

Nyheter

Startsida

Ulf Karlsson har avlidit

 Sveriges ende Trialvärldsmästare har avlidit i en ålder av 65 år.

Ulf, född i Älvängen 1952, granne med crossbanan, men det blev i stället trialsporten som fick glädjas av Ulf fantastiska framgångar. Det började med moppetrial på crossbanan som Älvbygdens trialåkare arrangerade för traktens ungdom. Direkt när Ulf fick körkort inköptes den första Montesan och han vann alla tävlingar första året. Året efter var han tvåa i SM, fyra år senare blev han tvåa i EM som var högsta klassen innan trialsporten fick VM status. 1980 fick han kröna sin karriär med VM guld, som även var Montesas första VM seger. Ulf var trogen Montesafabriken under hela hans trialliv. Hans VM cykel står numera på Montesas museum i spanska Terrassa där står även ett exemplar av fabrikens "Ulf Karlsson replika" som gjordes för att hylla Ulf efter sin andra plats i EM 1974.

När det inte var tävlingar var Ulf hemma i Sverige och praktiserade sitt yrke som målare. Han skötte cykeln helt själv på ett mycket noggrant sätt och därför aldrig bröt en tävling och hela tiden presterade toppresultat.

Det blev även tre Nordiska och åtta SM guld och många Lag-SM-segrar för Älvbygdens MK med Ulf som lagkapten. Efter trialkarriären blev det Enduroåkning med två genomförda Novemberkåsor.

Under 80-talet hade Sverige flest startande under många år på VM tävlingarna mycket beroende på Ulfs framgångar som inspirerade den yngre generationen.

Han hedrades även med ett eget frimärke i serien motorcykelns mästare som gavs ut 2002.

 

Svemo, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, minns Ulf Karlsson som en stor idrottsman som har betytt mycket för Svensk Trialsport.

 

Våra tankar går främst till de närmast anhöriga.

 

Ulf_karlsson1

Senast ändrad: 2018-02-08 10:50 av Emilia Olsson