Hem / Nyheter / Enduro / Joakim Ljunggren Course Inspector på enduro-SM

Joakim Ljunggren Course Inspector på enduro-SM

Under säsongen 2020 kommer vi att genomföra försök med en Course Inspector (CI) vid SM-tävlingarna (ej USM). Systemet med CI har funnits på VM ett tiotal år och erfarenheterna är goda.

Joakim Ljunggren, meriterad enduroförare och välkänd inom endurosporten kommer att vara Course Inspector under SM. 

Erfarenheterna visar att förare kommit tidigare och tidigare till SM- och USM-tävlingarna för att rekognosera specialsträckor och specialprov. Det innebär att förare har tagit ledigt från skola eller arbete för att rekognosera vilket i slutändan drabbar den enskilde föraren ekonomiskt eller genom utebliven undervisning. Många arrangörer har dessutom informerat om att det finns förare som utnyttjar tiden för att främst rekognosera och i vissa fall till och med märka ut genvägar på specialsträckor. 


Det främsta skälet till att använda sig av en Course Inspector är att se till att våra tävlingar blir så säkra som möjligt för förare och den publik som kommer. Det andra skälet är att ge alla förare samma förutsättningar vilket innebär att vi från 2020 inte kommer att tillåta förare att rekognosera banan förrän 24 timmar innan start.

Vad tycker du om att införa en Course Inspector till SM-tävlingarna?
- Jag tror det är mycket positivt för sporten med den nya regeln att man först får börja gå prov 24h före race. Man kan i lugn och ro göra ordning grejerna hemma och ev. åka upp torsdag kväll och inte känna att andra förare är där och går så man missar massa förberedelser. Själv var jag alltid stressad att hinna med allt samt att vill man vara i topp måste man vara där och gå i ca 3 dagar innan som vissa är. Mera lika förutsättningar för alla!

 

Korta fakta om Joakim:

Ålder: 34
Bor: Karlskoga
Klubb: Karlskoga Enduroklubb
Meriter:
16 st SM-guld
2 st JVM-guld
VM-silver Enduro
VM-silver SuperEnduro
Vunnit Novemberkåsan 9 gånger
Vunnit Stångebro mest gånger
Vunnit Ränneslätt