Hem / Nyheter / Vattensporterna / VM i aquabike 2022 - avgörande i Olbia

VM i aquabike 2022 - avgörande i Olbia

Inför finalen i UIM världsmästerskapet i Olbia på Sardinien hade Sverige 8 förare på plats i 4 klasser och vilken racing det blev! 2 st lyckades ta medaljer i VM, Linus Lindberg och Jonna Borgström. 

Klassen med flesta svenskar är Ski Ladies GP1 och efter första deltävlingen på Ibiza låg Jonna Borgström 4:a. Janina Johansson 8:a och Emma-Nellie Örtendahl 6:a med samma poängsumma. 

 

Jonna som hela våren gått på rehab för sin axel och när väl den började bli bra blev hon påkörd och bröt handen mitt under säsongen så det har blivit väldigt lite körning i år.

Men här visade hon direkt att hon var tillbaka och gillar de tuffa förhållandena i Olbia. 2:a plats i första heatet, vinst i andra heatet och 4:e plats i sista gav henne 2:a platsen på Grand Prix of Sardinia och en 3:e plats totalt i Världsmästerskapet !

photos_123_4_aquabike-grand-prix-of-italy-A77I1213.jpg

Emma-Nellie som också har skadeproblem bet ihop sista heatet och visade att viljan finns bara handleden klarar det och genom detta säkerställde en 5:e plats i totalt. Janina håller på att lära sig en helt ny maskin och klarade detta bra i dessa extrema tuffa förhållandena som rådde i hamnbassängen med hård vind. Janina blev 8:a i totalen. 

 

Vi hade 2 förare i muskelklassen Runabout GP1, Samuel och Johan Johansson.

Vårt stora hopp var Samuel men han hade verkligen inte turen med sig. I kvalet gick pumptunneln sönder och han fick ingen tid och startade därmed längst ut i första heatet. Trots det jobbade han upp sig från 19:e till en 7:e plats. I sista heatet körde Samuel upp sig från 7:e till 2:a plats men då händer det igen, pumpproblem och inbogserad. Förhoppningen om en medalj försvann. Samtliga poäng räckte ändå till en 6:e plats vilket är ändå bra med tanke på 0 poäng i sista heatet och 27 förare i klassen. 

Johan slutade på en 9:e plats i helgen och en 9:e plats i VM. 

photos_123_1_aquabike-grand-prix-of-italy-A77I0721.jpg

Vår andra medaljör blev Linus Lindberg i runabout GP2. Efter första deltävlingen på Ibiza där Linus blev 2:a visade han att han ville vara med om medaljerna på årets vm. 

Med 19 st i startfältet och 6-7 st som hade chans att vara på pallen var detta en av de tuffaste klasserna. Med heatplaceringar 4-5-4 som gav en 4:e plats i helgen räckte till en silvermedalj i VM:et totalt!

Denna unga talangfulla kille har bara börjat…

photos_123_38_aquabike-grand-prix-of-italy-A77I3427.jpg

 

Felix Helgeson körde för första gången i Ski GP1 på VM. I första heatet låg Felix länge på en 6:e plats men tog dig en simtur och ramlade ner på 12:e plats. Andra heatet var han själv inte nöjd med då han kom på 15:e plats. I sista heatet gick det däremot bättre och och Felix tog 8:e placering vilket gav 12:e plats totalt i helgen. Stort startfält och med dessa tuffa förhållandena så mer än godkänt. Felix och teamet satsar stort och har blivit tilldelat Riksidrottsförbundets stipendium för elitidrottare så nu är det bara uppåt!

Hela svenska truppen med 8 förare och trettiotalet anhängare lämnar nu Olbia men längtar redan tillbaka!

photos_123_3_aquabike-grand-prix-of-italy-A77I0416 (1).jpg