Hem / Nyheter / Förbundsnyheter / Björn Wall har avlidit

Björn Wall har avlidit

Björn Wall från Kållered söder om Göteborg har dött, 77 år gammal.

Björn var en central ledare i Svemo under 25 år. Han satt i styrelsen i 17 år, var ansvarig i tävlings- och utbildningskommittéerna, där han var med att starta motocrossgymnasiet i Tibro samt jobbade fram utbildningsmaterialet för tävlingsfunktionärer i alla grenar, som delvis fortfarande används.

Han var tävlingsledare på över 50 internationella crosstävlingar, inklusive supercrossen på Ullevi, styrelsens ansvarig på VM finalerna i Speedway och Isracing samt andra VM tävlingar som arrangerades i Sverige. 

Björn började i motorcykelsporten på tidigt 60-talet att vara en av grundarna till MK Pionjär i Mölndal och med byggandet av deras crossbana, Blixåsbanan som tyvärr för Björn och alla crossälskare har blivit en golfbana på senare år.

MK Pionjär hade många sidvagncrossåkare och det var bland dessa som Björn hade ett speciellt hjärta. Han var ofta lagledare när det gällde landslaget och Svemo domare på deras tävlingar.

Under 90-talet såg Björn en minskning på ungdomssidan i cross och han tog initiativet att starta Göteborgsserien som kördes på tisdagar bland klubbarna i västra Sverige. Själv var Björn domare varje tisdag under många år och denna serie blev mycket populär bland crossåkande ungdomar.

Björn lämnade alla sina uppdrag då han drabbades av en stroke 1995. Trots sitt handikapp var han uppdaterad om vad som hände inom sporten och skrev flera berättelser från sportens barndom. 

Björn var ett fint föredöme för alla ledare som växte upp under hans tid.

Våra tankar går till hustru Barbro och familjen som stöttat Björn under dessa år.

Text: Arne Hedin