Hem / Nyheter / Säkerhet / Möjlighet till licensspärr vid misstänkt hjärnskakning vid tävling

Licensspärr vid misstänkt hjärnskakning

Fokus för det centrala säkerhetsarbetet i år ligger på att sprida mer kunskap om hjärnskakning till alla våra medlemmar. Som del i detta arbete finns det nu även möjligheten till licensspärr vid misstänkt hjärnskakning vid tävling.

Tävlingsledare/supervisor/domare har nu möjlighet och stöd i reglerna för att i samråd med sjukvårdsansvarig på plats kunna ta beslutet om att spärra en förares licens vid misstänkt hjärnskakning, när det behövs. 

 

Varför möjlighet till licensspärr vid misstänkt hjärnskakning vid tävling? 

Varje säsong finns det situationer där en förare råkar ut för en krasch och där det sedan finns tydliga tecken på att en hjärnskakning inte kan uteslutas, och att föraren borde vila för sitt eget och medtävlandens skull.

Ibland är det föraren själv som inte inser att det kan finnas risk för en mer allvarlig skada än vad man tror, ibland kan det vara teammedlemmarna eller vårdnadshavare som inte vågar stoppa föraren, eller till och med pusha föraren till att fortsätta, mot förarens egen vilja.

Inom hela förbundet är vi är mycket medvetna om att det ibland är ett mycket svårt beslut att fatta, att sluta köra. Framförallt när det bara skiljer ett race eller några poäng från totalsegern i en serie eller ett mästerskap kan det kännas otroligt tungt att våga stanna av. 
Å andra sidan, vad är detta värt om återhämtningstiden sedan blir desto längre, eller om man drar med en tävlingskamrat i en olycka som kom till på grund av att man själv inte var helt kry? 

Ingen blir en säkrare förare av att fortsätta köra trots att man borde vila, och det rör sig inte bara om förarens egen säkerhet utan också om medtävlandes säkerhet.

Vi ska ta bra hand om oss själva och tänka på dem som finns omkring oss! 

 

När och hur?

Möjligheten till att spärra licensen kan (!) användas när sjukvårdsansvarig på plats anser att en förare borde sluta köra och vila, och när det finns en stor risk för att föraren inte kommer att följa sjukvårdsansvarigas rekommendation om att vila och att boka in ett läkarbesök för att få en ordentlig kontroll. 


Läs hela rutinen för att spärra en licens vid misstänkt hjärnskakning vid tävling. >>

 

Information och utbildning

Kunskap vinner alltid! Information om hjärnskakning till den drabbade är därför det viktigaste! Att utfärda en licensspärr är sista medlet vi har när det behövs.

Därför kommer vi att arbeta vidare med att skapa bra material och utbildningar för att öka kunskap hos alla våra medlemmar. 

 

Information till tävlingsledare/supervisor/domare och klubbar

Alla personer med giltig tävlingsledarlicens och ordförande, kassör och huvudadministratör i IdrottOnline i våra klubbar har fått information om möjligheten till licensspärr vid misstänkt hjärnskakning vid tävling även via mejl.

Du som har fått information, diskutera gärna med andra och återkom med frågor och funderingar till Svemos Säkerhetsråd.

Du kan mejla till This is a mailto link eller så kontaktar du din grenkontakt inom Säkerhetsrådet

 

Lär dig mer om hjärnskakning >>

 

Väl mött,

 

Svemo Säkerhetsråd