Hem / Vad är Flat Track

Vad är Flat Track

Flat Track är en rundbane disciplin som har en lång historia med rötter i USA. Under de senaste åren har sporten växt och sakta förflyttas över till Europa.
Tävlingarna körs individuellt, man åker ca 8-12 förare i 6-8 varv eller mer.

Förarna tilldelas poäng efter placering i heaten och poängen i grundomgången styr vilka förare som åker semifinal och avslutande final eller om tävlingen avslutas med C, B och A Final.


Runt om i världen körs tävlingar går på fyra olika typer av banor, Half Mile, TT, Mile och short track (Speedwaybana). De olika banorna ger olika karaktär åt tävlingarna.

Flat Track körs på en uppsjö av motorcyklar med olika fabrikat på ramar och motorer, de som vi främst förknippar med sporten är kanske 750 Harley twins. Dagens utveckling av 4 takts motocross motorcyklar har gjort att dom lämpar sig bra med ett par justeringar, tex sänkning, styvare stötdämpning och dom traditionella breda däcken. Idag går det tävlingar där det uteslutande är modifierade motocross motorcyklar som förarna åker på och enkelheten och tillgången till maskinerna har inneburit att den här nya folksporten har växt stort under de senaste åren.

I FIM:s reglemente ingår Flat Track under Track Racing vilken innebär att funktionärer och domare inom Speedway och Isracing även kan ta uppdrag inom Flat Track. Banor som idag är godkända för Speedway kommer efter en uppdatering av banlicensen även kunna utnyttjas för Flat Track. Förare med licens i en annan disciplin kommer att kunna komplettera sin licens med en tilläggsgren.

Svemo – Svenska Motortförbundet har tagit in Flat Track som en av sina discipliner och sporten kan utnyttja Svemos ständiga arbete med att värna om utveckling och säkerhet i MC sporten både nationellt och internationellt. Svemo ger sporten koppling till FIM, det Internationella Motorcykel Förbundet och därmed möjligheten till ett Internationellt utbyte för både förare och svenska arrangörer.

Då grenen går under Track Racing så är det Svemos Track Racingsektion som administrerar och driver Flat Track verksamheten i Sverige.