Hem / Sidvagn / Quad / Presentation Quad

Presentation Quad

QUAD-MOTOCROSS
Att köra motocross med en Quad lägger ytterligare en dimension på den redan extrema motocrossporten. Motocross som sådan är en sport som ger dig upplevelser utöver det vanliga då det kombinerar faktorer som fart och teknik med krävande föraregenskaper såsom kyla, uthållighet och envishet. Att man behöver vara i god form för att kunna köra motocross är en självklarhet, utan en vältränad kropp och ett balanserat sinne kommer man aldrig att kunna njuta av det extrema i den här sporten.

I Sverige har Quadcross alltid varit en förhållandevis stor Quadsport. Sedan år 2000 har det funnits enstaka tävlingar med ett utarbetat reglemente

En crossbana måste vara besiktigad och godkänd för Quad/Sidovagn för att de skall få köras och fr.o.m. 2008 får Quad/Sidvagn också träna tillsammans med solomaskiner, detta har ökat möjligheterna för fortsatt utvecklingar av grenen. Samma år kördes även det första Svenska Riksmästerskapet i Quadcross, därefter har antalet utövade och tävlingar ökat för varje år. Sporten är visserligen fortfarande mycket liten och i allra högsta grad en tillväxtgren, men för första gången ses nu en slags utstakad väg för grenens fortsatta utveckling.


QUAD-SUPERMOTO
Att köra SuperMoto med en Quad sätter dig på hårda prov, inte bara fysiskt utan även tekniskt och psykiskt. När du dessutom minst en gång per varv tvingas ställa om din körstil från asfalt-, till grusteknik ökas svårighetsgraden ytterligare.
Att våga vänta med att bromsa till precis den punkt där du kan hålla maximal fart genom kurvan och därför ha högsta utgångshastighet ut på nästa raksträcka är en stor utmaning. Bromsar du för tidigt så förlorar du fart och bromsar du för sent kommer tappar du förmodligen fäste eller idealspår i kurvan, om du inte bromsar så sent att du hamnar utanför banan vill säga.

Att köra med fyra hjul kan ibland verka enklare än med två, men kom ihåg att en Quad väger mer än en solomotocykel, samt att sidoförrskjutningskrafterna märks mycket tydligare då man inte kan luta motocykeln inåt såsom med en tvåhjuling. Att styra en quad igenom en kurva i hög fart på supermotobanan, kräver därmed rejäl styrka av föraren. I Sverige var länge SuperMoton den mest dominerade och utvecklade grenen inom Quadracing, och år 2005 kördes det första Svenska Riksmästerskapet, en mästerskapsserie som därefter årligen genomförts.