Hem / Sidvagn / Quad / Presentation Sidvagn

Presentation Sidvagn

Vad är sidvagnsmotocross?
Sidvagnscross är klass inom motocross som körs på motorcyklar med sidvagn. Sporten utövas på en vanlig crossbana och varje ekipage består av förare och burkslav.
Burkslav kallas den person som är i "sidvagnen" och har uppgiften  att parera svängarna och göra det så smidigt som möjligt för föraren att ta kurvorna ("burka"). På grund av det tredje hjulet kan inte föraren luta motorcykeln på samma sätt som i soloklasserna så tyngdpunktsförskjutningarna får ordnas av burkslaven som flyttar sig från den ena sidan till den andra i vagnen.

Sporten kräver en enorm fysisk styrka från framförallt burkslaven men även föraren men det som är viktigast är helt klart samspelet mellan förare och burkslav.


Internationella och Nationella Mästerskap
FIM (federation internationale de motocyclism) har arrangerat världsmästerskap sedan 1980.
SM i sidvagnscross har körts sedan 1966. De senaste tio åren har dominerats av Henrik Söderqvist och Tobias Sylwan som tagit hem guldet samtliga år.


Viklen typ av maskiner används?
De flesta ekipagen idag kör med fyrtaktsmotorer (även tvåtakt förekommer) på mellan 500-600 cc.


En sport med god sammanhållning
Eftersom det är en tämligen liten sport är det väldigt bra sammanhållning även mellan de olika ekipagen. De aktiva har ofta med sig mekaniker och familjemedlemmar som hjälper till och stämningen i depån är hjälpsam och kamratlig. Varje år efter avslutad säsong hålls ett årsmöte där de aktiva är med och får komma med synpunkter och förslag på förbättringar.