Hem / Vad är Speedway

Vad är Speedway

Speedway är inte bara motorcykelsportens sprinterlopp – det är också den täta, tuffa och explosiva
arenasporten. En tuff sport med en hel del idolatmosfär. Men det är också sporten där den etablerade och rutinerade föraren oftast ger ungdomen en fight långt upp i karriäråren.

Banor och maskiner
Tävlingarna körs på 300-400 meter långa rundbanor. Vanligtvis startar fyra förare samtidigt, men i
speciella tävlingar kan upp till sex förare tävla samtidigt. I individuella tävlingar tävlar oftast sexton förare där alla möter alla. I lagtävlingar tävlar 3-8 förare i varje lag. Både i individuella och lagtävlingar blir heaten täta med närkontakt under racen, hårda men ärliga tag. En sport för tuffingar. Poängbedömningen är 3-2-1-0.

För att delta måste man, förutom speedwaymaskinen, utrustas med godkänd skyddsutrustning,
innehållande bl a skyddsoverall, ryggskydd, stövlar (med s.k. släpsko för vänsterfoten), handskar och en godkänd hjälm.

Maskinen du som senior ska lära dig behärska är på 500cc och utvecklar minst 60hkr – och den saknar både växellåda och broms. För ungdomar mellan 12-17 år finns liknande maskiner, men med 80cc tvåtakt upp till 150cc fyrtakts motorer som är försedda med växellåda. Effekten blir då ca 20 hkr – det räcker mer än väl för de ca 160 meter långa banor man tävlar på.

Ungdomsverksamhet
Oftast börjar man med cykelspeedway, för att sedan ta steget upp på riktiga hojar och numera finns också SVEMO Guldhjälmsutbildning, som ytterligare ett språng på vägen mot de stora maskinerna.
Ungdomsverksamheten i Sverige har fostrat de flesta av våra idag etablerade stjärnor – Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck och Jonas Davidsson med flera.

I speedway får man börja tävla från 12 års ålder (är du under 12 år och vill börja ”tävla” så kan du gå guldhjälmsutbildningen och få guldhjälmslicens, du får då tävla i s k Guldhjälmstävlingar). Från 16 år får du börja tävla på seniormaskin. För att få tävlingslicens för speedway krävs medlemsskap i en Svemo-ansluten klubb och ett godkänt förarprov (med både åkträning och teori).

Det finns ca 250 förare i Sverige idag, ca 28 klubbar som tillsammans anordnar ca 350 tävlingar varje år.
Förutom speedway tävlas det på gräs och speciella sandbanor, med banlängder mellan 600-1 000 meter men med vissa skillnader på tävlingsmaskinerna. På vintern tävlar man i isracing enligt i stort sett samma regler som i speedway. Största skillnaden är att däcken är försedda med vassa nabbar, som ska ge fäste i isen. 

Visst låter rundbanesporten som något roligt, i en näst intill unik kompisgemenskap. Vill du vara med i gänget, ta kontakt med den speedwayklubb du har i närheten av den plats där du bor.