Hem / Vad är Isbana/Backe

Vad är Isbana/Backe

Backe – Sporten för dig som gillar höga hastigheter och små marginaler!
Backe är en av de äldsta motorsporter i Sverige där föraren också kör ensam på tävlingsslingan.

I Backe kör du som förare uppför en svagt stigande grusväg ca 1000 meter lång backe på 2-, 3-, eller 4-hjuliga maskiner. Sporten erbjuder höga hastigheter, små marginaler och stora doser adrenalin, tillräckligt stora för att föraren ska vara andfådd efter 30-40 sek körning. Den familjära stämningen bland utövare där alla hjälper varandra, gör grenen unik.

(Backe ska inte förväxlas med s.k. ”Hillclimb” där förarna, med specialbyggda motorcyklar, så snabbt som möjligt ska försöka ta sig upp för en mycket brant backe.)

Tävlingarna genomförs mellan april och september och inleds med ett träningsåk, därefter ett antal finalåk. Den förare med bästa åktiden vinner!

Vill du uppleva höga hastigheter, små marginaler och känna ett högt adrenalin? Då är Backe sporten för dig!

 

Isbana
Isbana är en av Svemos fyra vintersporter, som genomförs under februari-mars på frusna insjöar eller havsvikar, framför allt i norra Uppland (området mellan Östhammar och Årsunda).

En ca 1000 meter lång bana plogas upp på isen och erbjuder dig som förare en adrenalinskapande höghastighetsport på 2-, 3-, och 4-hjuliga maskiner (Solo, Sidvagn och Quad). Maskinerna fördelas i klasserna enduro och finndubb i ett tävlingsupplägg (träning, kval och finaler) med täta race som är lätt att följa för publiken. Först över mållinjen i finalen, koras som segrare!

Vill du uppleva höga hastigheter och älskar vintern med kyla och snö? Då är Isbana sporten för dig!