Hem / Vad är snöskoter / Träning

Träning

Det första steget du tar om du är intresserad av träna snöskoter, är att kontakta den klubb vars bana du är intresserad av träna på. Klubben vet ifall banan är godkänd för snöskoter och kan hjälpa dig att komma igång. 

Förare över 12 år
För förare som tränar på bana krävs en förarlicens. Alla licenser inkluderar ett försäkringsskydd. Från det kalenderår förare fyller 12 år kan en klubblicens lösas som gäller för endast träning på godkända banor av Svemo och klubbtävling i medlemsklubb. För att ta ut en licens krävs först ett medlemskap i en Svemoansluten klubb. När du är inskriven i klubbens medlemsregister i IdrottOnline skapas automatiskt en profil i Svemo TA, där du sedan köper din licens. Behöver du hjälp med din profil kan du alltid kontakta Svemo kansli på 011-23 10 90 eller This is a mailto link.

Är du inte medlem i en klubb och vill prova på att köra på en bana finns möjligheten att köpa en Prova-På-licens, som gäller för ett körtillfälle. Kontakta klubben vars bana du vill prova att köra på, för att få reda på träningstider för förare med Prova-På-licens. 

Förare t.o.m. 12 år
T.o.m. det kalenderår förare fyller 12 år kan de köra på bana utan licens och har då ett halverat försäkringskydd via klubbens banlicens. Läs mer här.

För barn som vill börja träna och delta i tävling/uppvisning finns en Guldhjälmsutbildning som barnet och vårdnadshavaren genomgår tillsammans för att ta ut licens. Under verksamhetens utbildningstillfällen har föraren fullt försäkringskydd. Guldhjälmutbildningen leds av en barnledare i klubben. Mer information om förarutbildning hittar du på sidan för Utbildning.  

För snöskotersporten finns ett särskilt regelverk som du hittar här.

Licens i annan gren
Har du redan en befintlig licens som gäller för träning och/eller tävling i en annan gren, kan du även träna snöskoter på denna. Du behöver alltså inte köpa en ny licens som gäller för specifikt snöskoter.

 

Har du övriga frågor kan du kontakta Snöskotersektionen.