Tävla i aquabike

Skotrar på rad innan start

Det roligaste man kan göra på vattnet! Aquabikeracing är som motocross på vattnet fast utan lera, skrubbsår & skador. Kul att titta på men ännu roligare att köra.

Inom Aquabikeracing finns ett flertal klasser, från ungdomsklasserna med ståmaskiner i standardutförande (Ski GP3), till sittmaskinerna i muskelklassen Runabout GP1. Du kan köra på en mindre bana, Aquacross, eller delta i de större långloppen (offshore). Här finns en klass för alla förare och maskiner, killar som tjejer tävlar på lika villkor.

Är du debutant inom aquabike?

Debutant är förare under sina tre första tävlingar och ska då stå under särskild uppsikt av tävlingsledaren och vid dessa tävlingar hänvisas till lämplig klass av tävlingsledaren. Tävlingsledaren kan även tillämpa särskilt startförfarande för debutant. Debutant ska ha en röd väst på sig under tävling. Den röda västen ska arrangören tillhandahålla.

Licenser

Deltagare i aquabiketävling ska inneha förarlicens för aquabike utfärdad av Svemo. För att kunna köpa en licens behöver föraren ha ett medlemskap i en Svemoansluten förening och skapa en profil i Svemo TA. En förarlicens är giltig från och med det att föraren betalt sin licens.
Förare indelas med hänsyn till tidigare tävlingsresultat/ålder i nedanstående licensklasser.

• Guldhjälm
• Ungdom
• Junior
• Senior
• Elit
Motionslicens (tävling)
• Bas
Träningslicens (klubbtävling)
• Klubb

Åldrar för licensklasser
Ovanstående tävlingslicenser kan lösas för helår eller som tillfällig licens (endast helår för elitlicens). En tillfällig licens berättigar till deltagande i en bestämd tävling. Licens löses via förarens profil i Svemo TA.

Anmälan till tävling

När du har köpt din licens kan du börja anmäla dig till tävlingar. Det är i Svemo TA som du söker efter kommande tävlingar och anmäler dig. När du skickat en anmälan till en tävling hamnar anmälningsavgiften i din varukorg, först när anmälningsavgiften är betald är anmälan fullständig och du är garanterad en plats i tävlingen.
Varje tävling har även särskilda tilläggsregler som du hittar under varje specifik tävling. Dessa beskriver specifik information kring tävlingen som kan vara bra för dig som förare att ha läst innan tävlingen.

Regler

Vi följer ett internationellt reglemente (UIM) med vissa nationella tilläggsregler.

 

Webtracking

Webtracking är en trackingtjänst som används av både förare och tävlingsarrangörer i offshore och aquabike offshore. För förare kan Webtracking fungera som ett verktyg under träning genom tidtagning då propellrar testas eller som ett skyddsnät där någon på land kan följa träningen och ha uppsikt ifall något skulle hända. För tävlingsarrangörer är webtracking ett viktigt verktyg både för att se ifall tävlingsekipaget har kört rätt i banan men också som en del i säkerhetsarbetet där det i realtid går att identifiera olyckor som sker då ekipaget plötsligt står still. På offshoretävlingar ska alla tävlingsekipage vara försedda med Webtracking annars får de inte starta.

Tillgång till webtracking fås genom Webtracking Sweden AB och betalning görs direkt till dem.

Klicka på deras logga för att komma till webbtrackings hemsida.

Regler

Aquabike

SR Vattensporter
Åtte aquabikeförare kämpar för ledningen i starten på en aquabiketävling. Fotograf: Elin Persson