Vad är enduro?

Enduroförare i full fart i skogen

Enduro är en uthållighetskrävande sport som utövas året runt och har flest utövare inom Svemo, från motionär till främsta elit. Idag körs enduro inom en rad olika tävlingsupplägg och tävlingstyper. Svenska mästerskapen och den klassiska Novemberkåsan körs som tävlingstyp Typ 1.  Den här tävlingstypen avser tävlingar med tidkort, tidskontroller, transportsträckor och specialsträckor. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande även själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer. Många klubbar har anordnat speciella träningsområden av mer permanent karaktär, där medlemmarna har möjlighet att bedriva träning under ordnade former. Det är på sådana områden som den enklaste typen av tävlingar brukar hållas. Ofta körs de då som klubb- eller motionstävlingar på en ändlös banslinga. Tävlingen avgörs över ett eller flera varv. Denna form av enduro, vars popularitet har ökat otroligt under de senaste tio åren, går under beteckningen Typ 2. Gotland Grand National, Stångebroslaget och Ränneslättsloppet är de största och mest kända varvloppen, som tävlingsformen också kallas. Eftersom varvloppen uteslutande hålls inom avlysta områden, ger de även förare utan registrerade motorcyklar och/eller utan körkort möjlighet att delta.

Maskin och utrustning

Motorcykeln som används inom endurosporten har stora likheter med en motocrossmaskin, men motorn är inte lika hårt trimmad. Storleken på motorcyklarna varierar, från vanligvis 125cc två-taktaktsmaskiner till de största fyrtaktarna, som är på över 500cc. Förutom en passande motorcykel krävs en del personlig utrustning för att köra enduro. Hjälmen som används är vanligtvis av samma modell som inom motocrossen, med ett rejält inbyggt käk/tandskydd. Ordentliga kängor och ett bröst/skulderskydd. Ett smidigt ryggskydd används idag av många förare, vilket rekommenderas.

Maskiner på fyra hjul

Quad Racers och ATV är ett fyrhjuligt off-road fordon med ballongdäck och med ett hjul diagonalt i varje hörn, utgörande en enhet och med plats för sittande förare, samt försedd med styre. Med Quad Racer avses ett fordon speciellt avsett för sport och tävling. Med ATV avses ett nyttofordon för arbete i skog och mark, som även kan användas för tävling.

En enduroförare kör på endurobana i utkanten av ett skogsparti

Regler finns i våra digitala regelböcker

Regler enduro
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i enduro och krav på förutsättningar

Licenser
En förare med intensiv blick, hjälm, skyddsglasögon och åktröja

Försäkring för förare

Försäkringsinformation
Svemo TA

I TA köper du licens, anmäler dig till tävling, bokar startnummer etc

Svemo TA