Fånga motorsportens hjärta: Mer än bara bilder
Hur fotografer kan bidra till en mer inkluderande motorsport
Motorsport är en passion som engagerar många, både på och utanför banan. För fotografer handlar det ofta om att fånga den råa farten, dramatiken och känslorna. Men vad händer när objektivet riktas mot att spegla sportens bredd och värderingar?
I höstas samlades ett trettiotal motorsportfotografer för en digital workshop. Syftet var att utforska inkluderande fotografering och dela erfarenheter. Workshopen var ett samarbete kring inkludering mellan Svemo och företaget Add Gender – som representerades av fotografen Stina Gullander och jämställdhetsexperten Jenny Claesson. Bland deltagarna fanns Owe, som själv tävlar och fotograferar, och Tone, anställd på motorsportförbundet. Deras olika perspektiv belyser hur bilder kan bidra till att forma sportens framtid.
Owe: Från teknik till ett större perspektiv
Owe, som mest fotograferar för sin egen skull, hade kanske förväntat sig mer tekniska tips från workshopen. Men han blev positivt överraskad av diskussionerna i smågrupperna.
”En sak som fastnade är det där om man själv skulle vilja vara motivet. Jag har tänkt mig för mer innan jag lägger ut bilder på vurpor till exempel,” berättar Owe. Han betonar vikten av respekt: ”Det som är viktigt är att det är på allas villkor. Att den man fotar tycker att det är okej. Skulle jag gå ner på stan och ta lite gatufoton då kanske jag inte frågar men i motorsport försöker jag att fråga att det är okej.”
Owe lyfter också en viktig fråga för hobbyfotografer: möjligheten att få tillgång till banan. Att fotografera från publikplats är långt ifrån optimalt. En fotoväst och tillgång till fler vinklar skulle inte bara förbättra bildkvaliteten utan också ge en djupare inblick i sporten. Han skulle gärna se fortsatta träffar, antingen som workshops eller nätverksträffar, för att fortsätta utbyta erfarenheter med andra motorsportfotografer.
Tone: Bilder som speglar förbundets vision
För Tone på förbundet handlar inkluderande fotografi om att visa en bredare representation – både av vilka som syns och vad som syns på bilderna. Förbundets vision är tydlig: ”Motorsport för alla, vem du än är.”
”Jag tycker att bilder är viktigt, för vi vill visa att vi är inkluderande,” säger Tone. ”Som det ser ut idag så har vi mycket att göra, det är en mansdominerad sport men tjejer är välkomna och känner sig ofta välkomna när de väl börjat, men det finns fler än bara tjejer som är underrepresenterade… För att man ska känna sig välkommen och våga ta steget in så behöver vi visa att det finns plats.”
Workshopen gav Tone värdefull kontaktyta med fotografer som älskar sporten. Hon ser ett stort värde i att sprida förbundets vision genom deras bilder. ”Det vi pratade om på workshopen att de som var där älskar ju sporten, så vi vill ju få fler att älska sporten. Att ta sådana bilder som visar att alla får vara med, på glädje, gemenskap det bidrar ju till att fler vill vara med. Man tjänar kanske inte pengar på bilder från depån men man tjänar ett större syfte,” avslutar Tone.
Genom att medvetet välja motiv och vinklar kan motorsportfotografer inte bara dokumentera sporten utan också aktivt bidra till att forma dess framtid – en framtid där alla känner sig välkomna. Läs gärna mer om Svemos arbete med jämställdhet och inkludering i vår andra artikel: Länk till ”Från vision till verklighet: Stärkt ledarstöd för en motorsport för alla”













