Från vision till verklighet: Stärkt ledarstöd för en motorsport för alla

Svemo satsar på uppdaterade utbildningar för en mer inkluderande framtid

På Svenska Motorsportförbundet (Svemo) är vår vision tydlig: ”Motorsport för alla, vem du än är!”. För att förverkliga detta strävar vi efter att skapa en miljö där alla medlemmar, oavsett bakgrund, känner sig välkomna och delaktiga. Som ett led i detta har vi nyligen initierat ett omfattande arbete där förbundets utbildningar ska få en uppdatering på området inkludering, social hållbarhet och jämställdhet, med fokus på även tillgänglighet och socioekonomisk segregation.

Syftet med detta arbete är att öka kunskapen hos Svemos ledare och medlemmar inom områdena inkludering, jämställdhet, tillgänglighet och socioekonomisk segregation. Genom att uppdatera och utveckla Svemos utbildningsmaterial kan det skapas en grund för ett långsiktigt och hållbart lärande som stärker kompetensen och medvetenheten inom dessa områden. Detta arbete, som har genomförts av Add Gender i slutet av 2024, har baserats på workshops och intervjuer med Svemos representanter och medlemmar. Exempelvis genomfördes tre digitala medlemsworkshops under november-december 2024, där behovet av utvecklat ledarstöd inventerades, likväl som att en pilotgrupp fick testa några av de nyframtagna modulernas innehåll.

Vad har arbetet omfattat? En genomlysning av våra utbildningar

Inom ramen för arbetet har vi noga granskat våra befintliga utbildningar, inklusive hållbarhetsutbildningen, ”Arrangera tävling Roadracing”, ”Värdegrund och bemötande”, samt ”Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med NPF” (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Det är positivt att se att delar om trygg idrott, värdegrund, hållbarhet och även områden som NPF redan finns med i flera av våra licensutbildningar.

En viktig del av arbetet har varit att fundera över hur vi kan engagera våra medlemmar och föreningar ännu mer, och hur dessa viktiga aspekter kan genomsyra all vår utbildning. Vi har också tittat på strukturen för de digitala utbildningarna inne i lärplattformen samt gjort kompletterande intervjuer med medlemmar och anställda.

Tydlighet för alla målgrupper

Många av våra utbildningar leder till licenser eller uppfyller licenskrav. I de som inte har en koppling till licenser kan det förtydligas vilka som har nytta av utbildningen och det kan förtydligas ytterligare i bilder och i tilltal. Familjer är en viktig resurs i motorsporten, hur kan de inkluderas tydligare i utbildningsmaterialet och finns det fler utbildningar som medlemmars familjemedlemmar ska kunna gå? Även NPF är en viktig målgrupp på grund av en hög representation bland medlemmar. Det är en styrka att det ingår en modul om NPF i så många av förbundets utbildningar samt att det går att ställa frågor efter den modulen.

Vi har också arbetat med att säkerställa en inkluderande pedagogik i våra utbildningar. Det handlar om att begrepp är tydliga, alltför många normer eller ”oskrivna regler” inte förblir outtalade eller att quiz och andra delmoment verkligen knyter an till det centrala. Exempelvis är det bra att inte ducka för krångliga eller korrekta begrepp, så länge de förklaras på ett sätt så att fler förstår. Detta gynnar alla, men är särskilt bra för den som är ny, för den som inte van vid vokabuläret eller inte har svenska som förstaspråk.

Jämställdhet i fokus

Det saknas generellt ett jämställdhetsperspektiv i befintliga utbildningar. En central del av arbetet har varit att förstärka jämställdhetsperspektivet i våra utbildningar. Vår nyligen framtagna och välarbetade jämställdhetspolicy från 2024 kommer nu att integreras i utbildningsmaterialet. Policyn innehåller fem mål, bland annat gällande balans och representation, likvärdiga villkor, jämställt deltagande och familjeliv, hög standard på kunskap hos tränare, förtroendevalda och ledare samt jämställd kommunikation och förebilder.

Vi har också diskuterat vikten av bildspråket. Som vi belyste i vår tidigare artikel om motorsportfotografer [Länk till den första artikeln], påverkar bilder oss undermedvetet och visar vem som förväntas i olika situationer. Förbundet har redan en plan att i anslutning till projektet samt med koppling till den nyligen framtagna Jämställdhetspolicyn arbeta med att utöka bildbanken just med tanke på jämställdhet, representation och inkludering. Detta gör att utbildningarna, hemsida och annat kommunikationsmaterial kan fyllas på med skrivelser och bilder som förstärker förmågan att skapa en inkluderande miljö där alla medlemmar, oavsett bakgrund, känner sig välkomna och delaktiga.

Framåtblick: Rekommendationer och nya utbildningar

Arbetet har resulterat i en rad rekommendationer för att förbättra våra utbildningar ytterligare. Några av dessa inkluderar:

  • Tillgänglig text och bild: Gå igenom tillgängligheten i text och bild. Titta till exempel på om kontrasten är tillräcklig mellan text och bakgrund, att krångliga begrepp förklaras och fundera vem som representeras i bilder.
  • Kärnfulla quizfrågor: Se till att quizfrågor är lärorika och kärnfulla och kopplar till utbildningens syfte.
  • Förklara svåra begrepp: Svåra begrepp förtjänar både sin plats och sin förklaring, det gör att man kan söka vidare eller översätta begrepp till sitt modersmål.
  • Hjälp med exempel: Ge exempel på vad ni menar med subjektiva ord som ”trevlig”. Kan det finnas beteenden som kan exemplifiera värdegrunden?
  • Tydliggör en inkluderande människosyn: Det är viktigt att skilja på människor och beteenden.
  • Strukturera utbildningarna på samma sätt: Var tydlig med att utbildningar har samma struktur så att medlemmar känner igen sig.
  • Skapa tydliga steg: Hjälp medlemmar att förstå vilka utbildningar som finns och i vilken ordning de kan göras för att uppnå olika syften.
  • Representation: Se över representationen i bilder och exempel i utbildningarna. Finns det grupper som borde synas mer?
  • Jämställdhetsperspektiv: Addera ett tydligt jämställdhetsperspektiv utifrån förbundets policy i de övriga utbildningarna förbundet äger.
  • Jämställdhetspolicy: Addera en helt nu utbildning eller modul som förankrar jämställdhetspolicyn i verksamheten.

Dessa åtgärder kommer att bidra till att våra utbildningar blir ännu mer relevanta och tillgängliga för alla som är engagerade i motorsporten. Vi vill också fortsätta att äga våra utbildningar och säkerställa att de är likvärdiga oavsett var i landet de genomförs.

Vi är tacksamma för det förtroende och den input vi fått från våra medlemmar under detta arbete. Tillsammans kan vi fortsätta att utveckla Svemo och vår sport mot en ännu mer inkluderande och välkomnande framtid.

Läs gärna mer om hur vi kan fånga motorsportens hjärta i vår andra artikel: Länk till ”Fånga motorsportens hjärta: Mer än bara bilder”

Har du fler tankar eller frågor kring vårt arbete med utbildningar och inkludering? Hör gärna av dig till förbundet!

En fotorealistisk roadracingmotorcykel på en racerbana, designad med meningsfulla och tydligt igenkännbara dekaler som representerar inkludering, jämställdhet, tillgänglighet och utbildning. Dekalerna inkluderar: mångsidiga människogestalter som håller varandra i händerna (symboliserar inkludering), balanserade könssymboler (för jämställdhet), en tydlig rullstolssymbol (för tillgänglighet) och öppna böcker eller studentmössor (för utbildning). Motorcykeln är modern och sportig, i en dynamisk racingposition. I bakgrunden syns en ljus, inkluderande tävlingsmiljö med en publik som består av människor med olika bakgrund.
Bilden är AI genererad