Ny fullträff i Smedjebacken & VM-brons

Personer på prispallen i F4 i Smedjebacken 2022.

Hemmaförarna Mathilda och Hilmer Wiberg gjorde fantastiskt fina körningar. Mathilda slutade VM trea i F4, medan Hilmer tog Nordiska titeln i GT30. VM-titeln tog favoriten Stefan Arand hand om.

Det var första gången som alla rundbaneklasser körde öppna Nordiska mästerskap i en och samma tävling. Det blev ett 35-tal förare från de nordiska och baltiska länderna, därav hälften från Sverige. Tillsammans blev det en verkligt fint rundbanerace.

En av höjdpunkterna blev när nya internationella GT10 klassen kördes med de allra yngsta förarna. De har bara 9,9 hk motorer, men de finska entypsbåtarna är stabila och de mycket unga förarna körde väldigt fint och disciplinerat. Så kul att se. En verklig instegsklass som båtsporten nu behöver för att få igång sporten igen.

GT15 dominerades av nykorade Världsmästaren Oliver Horntvedt. Ur svensk synvinkel var det väl att se nykomlingarna William Kruth och Linnea Ingvarsson köra så bra på banan.

Mästerföraren Hilmer Wiberg var en hel sekund snabbare än sina konkurrenter i GT30 under tidsträningen. Han vann också tre raka heat, men i fjärde så blev han hårt utmanad av norske Martinsen, så Hilmer fick ett riktigt tvärkast och bröt loppet. NM-titeln var ändå redan hans.

I OSY fick Julius Dickfors med sig hem en riktigt stor segerpokal. Han var stolt och skulle verkligen visa upp den för sin farfar, tidigare stormästaren på hydrosidan Yngve Dickfors.

Snabbaste F2 klassen dominerades av Munthe Kaas som tog en ny NM-titel. Hans kurvteknik är så grym att se på. Av svenskarna så överraskade en körrostig Oskar Samuelsson med att ta sig fram före Johan Österberg. Eskilstunaföraren laddade då på så hårt att han klippte en boj. Annars förlöpte hela racet utan några incidenter.

Huvudklassen i Smedjebacken var återigen Formel 4 med VM-status. Frågan var om någon förare skulle kunna utmana Stefan Arand, estländaren som sökte revansch efter fjolårets race som han vann, men där han sedan blev diskvalificerad för felaktigt tändstift! Virtanen tog faktiskt pole position före Arand, men  finnen missade lite i starten och Arand kunde sedan kontrollera racet, trots finnens ihärdiga försök. Inför söndagens avslutande VM-heat så skrällde William Sjöström med att vara snabbast i Q2, men i avgörande Q3 var det istället norske André Solvagn som tog pole. Han förvaltade den positionen väl och lämnade alla långt bakom sig. Mathilda Wiberg gjorde kanske sitt livs bästa F4 race, då hon smet förbi Virtanen i starten och höll honom sedan bakom sig. Jättekul för Mathilda som därigenom blev trea i hela VM-serien. Vilken triumf för henne  –  Ja, hela arrangemanget blev en stor och välbehövlig triumf för KMKR, Smedjebacken och hela rundbanesporten.