Antidoping

Svemo kör rent!

Tänk på att du som individ har ett eget ansvar för din medicinering i samband med ditt idrottande!

Om du är en idrottsutövare som är medlem i en Svemoansluten förening är du skyldig att ställa upp på dopingkontroll. Kontrollerna kan äga rum när som helst och var som helst. Även utomlands och utanför idrotten om du är elitidrottare. De kan genomföras av funktionärer från RF eller från nationell antidopingorganisation i andra länder. De kan också utföras av ditt internationella idrottsförbund (ISF) eller på uppdrag av World Anti-Doping Agency, WADA. En kontroll innebär att du måste avge ett urinprov och/eller blodprov. Kontrollerna utförs alltid av legitimerade funktionärer.

Medicinsk dispens

Ingår du som förare i någon av nedanstående grupper och äter dopingklassad medicin, ska du ansöka om dispens via Riksidrottsförbundet.

  • Förare som är uttagen till senior-, junior- eller ungdomslandslag.
  • Förare i Elitgruppen i respektive grens elitsatsning.
  • Förare som deltar i internationellt sanktionerade mästerskapstävlingar inom; Aquabike, Dragracing, Enduro, Isracing, Long Track, Motocross, Offshore, Roadracing, Rundbana, Snöskoter, Speedway, Supermoto, Svävare, Trial.
  • Elitserien i Speedway.

Mästerskap internationellt ska sökas direkt hos FIM, när det gäller VM, GP och FIM Prize Event. Kontakta koordinator för din sportgren.

Om du har fått medicinsk dispens (TUE) beviljad av Svenska NADO (Antidoping Sverige) gäller denna dispens även vid tävlingar som sanktioneras av FIM Europe!