Svemo har arbetat med miljöfrågor sedan 1996 och har haft en miljökommitté sedan år 2000. Miljökommittén har en stark ställning inom Svemo och är i miljöfrågor överordnad annan organisation eller enskild inom Svemo och ansvarar direkt inför Svemo styrelse. Svemo har arbetat fram Svemos Miljöguide i ord och bild. Den har översatts till många språk världen över.
Så här arbetar vi med miljöfrågor
Svemos miljöarbete

Miljövision
Svemo ska:
Vara internationellt erkänt ledande nation i världen vad gäller miljöarbete inom svensk motorsport.
Vara nationellt erkänt som ledande specialidrottsförbund inom RF vad avser förbättringar och måluppfyllelse inom miljöarbetet
Motorsporten tar ansvar och är en viktig aktör för en hållbar utveckling i samhället. Svemos klubbars anläggningar är resurser i samhället – ur miljömässiga, sociala och samhällsekonomiska perspektiv.
Idrottsrörelsen skapar ovärderlig nytta för sina lokalsamhällen socialt.
Ett ständigt förbättrat miljöarbete är centralt för Svemo. Motorsporten är teknikutvecklande och ger på så sätt en positiv miljöpåverkan med miljövänligare bränseln och utveckling av elfordon som testas under tuffast möjliga betingelser på motorbanorna runt om i Sverige.
För att omsätta visionen i verklighet krävs mål och handlingsplaner. Miljökommittén har tagit fram en handlingsplan för de kommande åren. Svemo har även tagit fram en Miljöguide som har översatts till många språk. Båda dokumenten hittar du härunder.
Miljö- och hållbarhetsarbete
Organisation
Svemo har en miljökommitté utsedd av Svemo styrelse. Vidare har varje distrikt och varje sektion en miljöansvarig.
Klubbarna har miljöombud.
Ansvarsfördelning
Här beskrivs vilket ansvar miljökommittén, distriktens miljöansvariga, sektionernas miljöansvariga samt klubbens miljöombud har:
Miljökommittén
Miljökommittén är ett Svemo organ för att implementera Svemo miljöpolicy samt utbilda och informera i miljöfrågor.
Kommittén består av tre ledamöter utsedda av Svemo styrelse och arbetet sker i samarbete med utsedda miljöansvariga i Svemo distrikt och sektioner.
Kommittén är i miljöfrågor överordnad annan organisation eller enskild inom Svemo och ansvarar direkt inför Svemo styrelse.
Åtgärder som berör skapande av motivation, utbildning och information inom miljöområdet delegeras till kommittén att fatta beslut om i Svemo namn.
Ekonomiska åtaganden som ryms inom av Svemo beviljad budget för kommittén, fattas beslut om av kommittén. Andra ekonomiska åtaganden fattas beslut om, efter framställan, av Svemo styrelse i särskild ordning.
Kommittén redovisar resultat till Svemo styrelse varje kvartal samt som årsredovisning.
Distriktens miljöansvariga
Respektive distrikts miljöansvarige samordnar och genomför utbildning med distriktets klubbar. Distriktets miljöansvarige har också behörighet att genomföra miljörevision och att utfärda miljöcertifikat.
Sekionernas miljöansvariga
Sektionens miljöanvarige ansvarar för samverkan med miljökommittén och säkerställer att det inte fattas sektionsbeslut som strider mot Svemo miljöpolicy eller beslut som har fattats av miljökommittén.
Klubbens miljöombud
Klubbens miljöombud svarar för att utbildning av funktionärer och förare sker i den omfattning och med den målsättning som klubbens miljöpolicy anger.
Miljöombudet ansvarar för att klubbens miljöpärm är uppdaterad och aktuell.
Fortlöpande information hämtas från Svemo hemsida.
Varje klubb ska ha en arbetsordning för sitt miljöombud. arbetsordningen ska finnas i miljöpärmen.
Vid byte av miljöombud i klubben så ska distriktets miljöansvarige underrättas om detta med uppgifter om det nya miljöombudets namn, adress och telefonnummer.

Några milstolpar:
2016 Bränslet metanol används sedan länge i speedway/isracing och vegetabiliska oljor används som smörjmedel. Under 2016 har Svemo i samråd med Luleå Tekniska Universitet påbörjat en överyn av möjligheten att använda förnyelsebar metanol. Testkörning har genomförts.
2016 Naturskyddsföreningen i Finspång och Länsstyrelse Östergötland hade guidad visning på Elianstorpsbanan.
2016 SMK Kolmården LONA-bidrag från länsstyrelse/kommun.
2015 Elmotorcykelklass på Gotland Grand National.
2015 Svemo föreläser om miljö på Malta och i Danmark.
2015 Svemos miljöarbete omnämns i AMA Magazine i USA.
2014 Enduro-VM i Enköping LONA-bidrag från länsstyrelse/kommun.
2013 Svemo tog fram en hållbarhetsredovisning, där kopplingen mellan motorcykel- och snöskotersport, idrottens sociala värden, teknikutveckling, miljö och samhällsekonomi belyses för att tydligöra verksamhetens samhällsnytta och möjligheter till ständig förbättring.
2013 beviljade för första gången (i världshistorien?) naturvårdsbidrag till motorsporten för Svemos arbete att stötta MCK Åbågen i Arboga med skapande av skötselplaner för att gynna biologisk mångfald. Detta var ett så kallat LONA-bidrag via Arboga kommun och Länsstyrelsen i Västmanland.
2011 Svemo arbetar sedan 2011 med ett projekt som för de flesta troligen kräver att man tänker i nya banor: ”Program för biologisk mångfald på motorbanor – Motorbanan som miljöresurs”. .
Läs mer i Svemo hållbarhetsredovisning om detta!
2011 kördes första inofficiella VM i elroadracing i Karlskoga i Sverige. Elmotorns stora potential kunde där bevittnas av många. Detta skedde i samband med Miljö- och Motorsportdagen, ett seminarium där fler representanter från Svemo deltog.
2010 Svemo har sedan 2010 samarbete med Svenska Bilsportförbundet (SBF) där gemensamma miljörevisionsblanketter och miljöutbildning tagits fram, bland annat för att underlätta för klubbar med både två och fyra hjul.
2010 Svemo har sedan 2010 haft ett utlåningsprogram för förbundets elmotorcykel. Klubbar får kostnadsfritt låna den elektriskt drivna motocrosshojen. Det har varit en succé och de som testat har blivit positivt överraskade av åkkänslan!
2010 Svemo har länge arbetat för minskningar av ljudemissionerna från tävlings- och träningsfordon. De senaste åren har tillåtna ljudnivåer vid teknisk kontroll sänkts och ytterligare sänkningar är på gång i flera grenar. FIM (Det internationella motorcykelförbundet) har 2010 tagit fram en ny ljudmätmetod vid den tekniska kontrollen, 2mMax. Metoden ska göra att ljudmätningen vid källan bättre ska spegla faktiska förhållanden ute på banan och därmed ska ljudmässigt höga fordon bättre identifieras och åtgärdas.
2010 Sveriges motorbanor har bland de tuffaste myndighetskraven i EU gällande ljud och betydligt tuffare krav än ex. vägtrafiken, vilket försvårar verksamheten. Svemo har 2010 bland annat därför tillsammans med Svenska Bilsportförbundet och Örebro Universitet behandlat hur vi på bästa sätt kan mäta och sedan minska ljudemissionerna från tävlings- och träningsfordon.
2009 kördes Eco Enduro med elmotorcyklar under FN:s klimatmöte i Köpenhamn med representanter för Svemo på plats och svenska förare deltog.
2007 Sedan 2007 utfärdas inga banlicenser om inte Svemos miljöcertifiering (med krav på bl.a. egenkontroll enligt miljöbalken) är genomförd. Rutiner för uppföljning av klubbarnas miljöcertifikat finns.
Viktiga miljödokument
Protokoll Miljökommittén
Protokoll Miljökommittén 5-2023
Protokoll Miljökommittén 4-2023
Protokoll Miljökommittén 3-2023
Protokoll Miljökommittén 2-2023
Protokoll mIljökommittén 1-2023
Protokoll Miljökommittén 4-2022
Protokoll miljökommittén 3-2022
Protokoll miljökommittén 2-2022
Protokoll miljökommittén 1-2022
Protokoll miljökommittén 7-2021
Kontakta oss
Jenny Westerin
Sammankallande Miljökommittén
Bernt Johansson
Adjungerad - Miljö Motocrossektionen
Motocross
Max Larsson
Ledamot Miljökommittén, Miljöansvarig enduro
Enduro
Mikael Lundblad
Ledamot Miljökommittén
Olle Bergman
Vice ordförande Nedre Norra. Adjungerad - Miljö Snöskotersektionen.
Motocross, Snöskoter
Nedre Norra
Mikael Norén
Miljökonsult
Philip Lund
Koordinator verksamhetsutveckling, RIG samt säkerhetsrådet