Tävla i enduro

En kvinnlig enduroförare på sin enduro i skogen

Tävlingsformer

Enduro är en uthållighetskrävande sport som utövas året runt och har flest utövare inom Svemo, från motionär till främsta elit. Idag körs enduro inom en rad olika tävlingsupplägg och tävlingstyper. Svenska mästerskapen och den klassiska Novemberkåsan körs som tävlingstyp Typ 1.  Den här tävlingstypen avser tävlingar med tidkort, tidskontroller, transportsträckor och specialsträckor. Förutom att ta sig fram snabbt måste de tävlande även själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Därför gäller det att köra på ett taktiskt sätt så att det finns krafter kvar för att ta hand om eventuella mekaniska bekymmer. Många klubbar har anordnat speciella träningsområden av mer permanent karaktär, där medlemmarna har möjlighet att bedriva träning under ordnade former. Det är på sådana områden som den enklaste typen av tävlingar brukar hållas. Ofta körs de då som klubb- eller motionstävlingar på en ändlös banslinga. Tävlingen avgörs över ett eller flera varv. Denna form av enduro, vars popularitet har ökat otroligt under de senaste tio åren, går under beteckningen Typ 2. Gotland Grand National och Ränneslättsloppet är de största och mest kända varvloppen, som tävlingsformen också kallas. Eftersom varvloppen uteslutande hålls inom avlysta områden, ger de även förare utan registrerade motorcyklar och/eller utan körkort möjlighet att delta.

Maskiner/fordonstyper

Motorcykeln som används inom endurosporten har stora likheter med en motocrossmaskin, men motorn är inte lika hårt trimmad. Storleken på motorcyklarna varierar, från vanligtvis 125cc två-taktaktsmaskiner till de största fyrtaktarna, som är på över 500cc. Förutom en passande motorcykel krävs en del personlig utrustning för att köra enduro. Hjälmen som används är vanligtvis av samma modell som inom motocrossen, med ett rejält inbyggt käk/tandskydd. Ordentliga kängor och ett bröst/skulderskydd. Ett smidigt ryggskydd används idag av många förare, vilket rekommenderas.

Oregistrerade motorcyklar får endast användas inom inhägnat område. För att köra motorcykel utanför inhägnat område krävs det att motorcykeln är enduroregistrerad och att föraren innehar körkort.

Förarlicens

För att tävla i enduro och framföra ett enduroregistrerat fordon behöver förare förutom körkort även en tävlingslicens utfärdad av Svemo. I licensen ingår försäkring. Vilken licens en förare ska ha beror delvis på förarens ålder, tidigare tävlingsresultat och vilken nivå man ska tävla på. Föraren behöver också ha en transponder. Transponder används under tävlingen och är ett instrument som mäter förarens varvtid. Ibland behöver förare ha gått en utbildning innan man får börja tävla. Verksamhet som riktar sig till yngre förare – utan körkort – brukar inom enduron vara inriktad på teknik och åkträning.

Anmälan till tävling

När du har löst din förarlicens kan du börja anmäla dig till tävlingar. I din förarprofil i Svemo TA kan du söka fram kommande endurotävlingar och anmäla dig i de klasser som du har förarlicens för. När du anmält dig till en tävling hamnar anmälningsavgiften i din varukorg, först när anmälningsavgiften är betald är anmälan fullständig. Varje tävling har särskilda tilläggsregler som du hittar under varje specifik tävling i Svemo TA. I tilläggsreglerna finns information om tävlingen som kan vara bra för dig som förare att ta del av. Har du en fråga som gäller tävlingen kontaktar du i första hand arrangören.

SM Enduro

Svenskt mästerskap (SM) i enduro genomförs i ett flertal klasser för Senior, Junior, Dam och Ungdom. Utöver de individuella klasserna genomförs även svenskt mästerskap i Lag. SM består av ett antal deltävlingar under ett kalenderår och samarrangeras ofta med Riksmästerskapen för veteraner (VRM).

Aktuell information om SM-tävlingar samt anmälan hittar du på den officiella hemsidan för Enduro-SM.

Hemsida Enduro-SM>>>

Tävlingsklasser vid SM & JSM

Tävlingsklass Maskinklass
SM 1 Enduro 1
SM 2 Enduro 2
SM 3 Enduro 3
Dam-SM Enduro 1, 2 & 3
Junior Enduro 1, 2 & 3
Youth U21 Från 100cc-125cc 2-takt

Tävlingsklasser vid USM

Tävlingsklass Maskinklass
USM 1 Enduro 0
USM 2 Enduro 1
USM 3 Enduro 1 & 2, samt fr.o.m. 18 år även Enduro 3
USM D1 Enduro 0
USM D2 Enduro 1, fr.o.m. 16 år Enduro 2 & fr.o.m. 18 år Enduro 3

Tävingsklasser vid VRM

Tävlingsklass Maskinklass
VRM 1 Valfri maskinklass
VRM 2 Valfri maskinklass

För att läsa mer om tävlingsklasserna, se specialreglemente enduro längre ner på denna sida.

Liveresultat>>>

Live Webradio>>>

 

Tävlingskalender

Klassikern

StångebroslagetRänneslättsloppet och Gotland Grand National (GGN) bildar tillsammans Svensk Enduroklassiker.

Speciellt pris utdelas till förare som deltar och fullföljer Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och Gotland Grand National under ett och samma kalenderår. Efter Gotland Grand National skickas priset för en ”Svensk Enduroklassiker” kostnadsfritt till de förare som fullföljt de tre tävlingarna.

För mer information om antalet varv som behöver köras för att tillgodoräkna sig resultat till klassikern, gå in på respektive arrangörs hemsida.

GGN sammanställer årets Klassiker från Stångebroslaget, Ränneslätt och GGN och skickar ut plakett kostnadsfritt till årets Klassiker.

En väldigt lerig enduro med förare i ett mörkt och gyttjigt landskap. Lampan på enduron lyser upp spåret.

Läs mer om och boka ditt startnummer

Startnummer
Svemo TA

I TA köper du licens, anmäler dig till tävling, bokar startnummer etc

Svemo TA
En enduroförare höjer näven i luften i en segergest vid målgång

Kommande endurotävlingar.

Tävlingskalender
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Köp licens för att tävla i enduro.

Förarlicenser

Specialreglemente enduro

Regler – enduro
En väldigt lerig enduro med förare i ett mörkt och gyttjigt landskap. Lampan på enduron lyser upp spåret.