Breddverksamhet

Svemo har påbörjat ett arbete med breddverksamheten för snöskoter under våren 2021, med syfte att öka verksamheten för bredd- och motionsförare. Arbetet har genererat arbetsgrupper med olika fokusområden, med inriktning mot träning, tävling samt annan typ av verksamhet. Vill du eller din förening veta mer eller delta i arbetet, kontakta Svemo Snöskotersektion.

Deltagande i breddtävlingar är öppet för alla förare med medlemskap i en Svemoansluten förening och tävlingslicens för snöskoter. För träning kan du som förare lösa en klubblicens som är giltig för träning på alla godkända snöskoterbanor i landet. Om du inte är medlem i en klubb ännu och vill prova på snöskoter, kan du lösa en Prova-på-licens, som gäller för en träningsdag. Kontakta din lokala förening för att få veta mer om träningstider.

Deltagande i breddklass vid tävling

Fordon

Du kan delta med snöskoter enligt maskinklass Racer.
Cylindervolym 2-T max 1000cc, 4-T max 1300cc. Användning av transponder vid tävling är valfritt.

Svemo TA

Tävlingsadministrativt system. Här sköter föraren tävlingsanmälningar, löser licens, bokar startnummer m.m. Till Svemo TA.

Startnummer

Nummerplåtar ska ha vit bottenfärg med röda siffror. Startnummer bokas för hel säsong eller i samband med tävlingsanmälan.

Licens 

Förarlicens gäller per kalenderår alternativt för enskilda tävlingar. För breddklass i tävlingsformen Enklare tävling gäller Bas-, Junior- och/eller Seniorlicens. För breddklass i Nationell/Internationell tävling gäller Junior- och/eller Seniorlicens.

Klädsel och skydd

Lämplig klädsel för tävlingsändamål som skyddar mot kyla och mot skador vid omkullkörning. Skyddshjälm i felfritt skick, förare är ansvarig för den egna hjälmens passform och kondition. Se  Svemo Nationella Tävlingsreglemente Bilaga D för detaljer och godkända hjälmmärkningar. Vadskaffade kängor av motocrosstyp (kraftiga) eller snowboardtyp. Skyddsväst som täcker både ryggen och bröstet, täckningen av ryggen ska vara anpassat efter användarens kroppsstorlek. Skyddsvästen får användas utanpå tävlingsdräkt.

Axelskydd, armbågsskydd, tandskydd, knäskydd, skyddsglasögon av motocrosstyp rekommenderas att användas av samtliga förare. Nackskydd/krage får användas.

Breddtävlingar 2023

Precis som tidigare säsonger kommer det under 2023 att köras en tävlingsklass för bredd i samband med Sverige Cup i skotercross. Breddklassen genomförs som enskilda tävlingar vid varje deltävling av Sverige Cup, och ingår inte i en serie. Tävlingskalender hittar du här.

Är du intresserad av att breddtävlingar inom andra discipliner, såsom backe, enduro, rundbana eller watercross. Kontakta Snöskotersektionen.