Vad är supermoto?

En supermotoförare i hög fart på en asfaltbana

Tävlingsformen supermoto kom via Frankrike över till Europa och blev här en egen sportgren som idag har både nationella och internationella mästerskap i form av SM, EM och VM.
I Sverige arrangerades några tävlingar i början av 90-talet, men sporten fick då inget riktigt fäste.
Sedan 2001 har sporten vuxit till sig i Sverige och 2004 utsågs för första gången en Svensk mästare i Supermoto, och intresset fortsätter att öka.

 

Hur blir man Supermotoförare?

Förutom motorcykeln behöver du ett skinnställ, ryggplatta, hjälm, handskar och kraftiga stövlar av motocross typ. Toppa det med ett glatt humör och en ödmjuk attityd så har du stora förutsättningar att bli en lycklig Supermotoförare.

 

Vilka klasser finns det?

Supermoto är indelat i tre klasser:

  • Guldhjälm – I denna klass tävlar barn mellan 7-11 år. Ingen kvalomgång körs och raceheaten är färre.
  • Open/Open Dam – I denna klass tävlar de förare som har en junior- eller seniorlicens som precis har börjat köra eller bara kör för att ha roligt men här kör även de som siktar mot att bli elitförare genom att samla SM-poäng.
  • Elit – I den här klassen tävlar förare med elitlicens som siktar mot att bli Svenska mästare i supermoto.

 

Vad åker man på för motorcykel?

Enkelt beskrivet får man en Supermoto-hoj genom att utrusta en Motocross- eller Enduromotorcykel med 17-tums hjul med däck avsedda för asfalt, större frambroms och sänkt, styvare, fjädring. För att den sedan ska uppfylla det tekniska tävlingsreglementet ska den av säkerhetsskäl också utrustas med handtagsskydd, najade bromsar, oljeplugg och kylarlock samt ett uppsamlingskärl där eventuell läckande olja eller bensin hamnar. Idag finns det flera tillverkare som har färdiga Supermoto motorcyklar i sitt sortiment.

Maskiner på fyra hjul

Quad Racers och ATV är ett fyrhjuligt off-road fordon med ballongdäck och med ett hjul diagonalt i varje hörn, utgörande en enhet och med plats för sittande förare, samt försedd med styre. Med Quad Racer avses ett fordon speciellt avsett för sport och tävling. Med ATV avses ett nyttofordon för arbete i skog och mark, som även kan användas för tävling.

Supermoto – Quad

Att köra SuperMoto med en Quad sätter dig på hårda prov, inte bara fysiskt utan även tekniskt och psykiskt. När du dessutom minst en gång per varv tvingas ställa om din körstil från asfalt-, till grusteknik ökas svårighetsgraden ytterligare.
Att våga vänta med att bromsa till precis den punkt där du kan hålla maximal fart genom kurvan och därför ha högsta utgångshastighet ut på nästa raksträcka är en stor utmaning. Bromsar du för tidigt så förlorar du fart och bromsar du för sent tappar du förmodligen fäste eller idealspår i kurvan, om du inte bromsar så sent att du hamnar utanför banan vill säga.

Att köra med fyra hjul kan ibland verka enklare än med två, men kom ihåg att en Quad väger mer än en solomotorcykel, samt att sidoförskjutningskrafterna märks mycket tydligare då man inte kan luta motorcykeln inåt såsom med en tvåhjuling. Att styra en quad igenom en kurva i hög fart på supermotobanan, kräver därmed rejäl styrka av föraren. I Sverige var länge Supermoton den mest dominerade och utvecklade grenen inom Quadracing, och år 2005 kördes det första Svenska Riksmästerskapet, en mästerskapsserie som därefter årligen genomförts.

 

Hur ser en bana ut?

Den är ca 1000 meter lång och består till 70-80% av asfalt, resten grus eller annat naturmaterial. Längs den kuperade banan, som kan svänga åt både höger och vänster, finns flera hopp och svårigheterna kan variera.

 

Var finns det banor?

Nästan överallt! Detta är en sport där det är normalt att bygga tillfälliga banor. Att utgå från en större gokartbana eller roadracingbana fungerar bra, men på högre mästerskapsnivåer är det vanligt att banorna byggs tillfälligt på flygfält, parkeringsplatser eller i stadskärnor. Det finns ett fåtal permanenta banor i Sverige

Två supermotoförare i luften på sina hojar.

Det här behöver du för att tävla i supermoto

Tävla i supermoto
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i supermoto och krav på förutsättningar

Licenser
En drönarbild på en stor anläggning med asfaltbana i en skog bredvid en sjö

Här hittar du alla Svemoanslutna föreningar

Hitta förening
Svemo TA

I TA köper du licens, anmäler dig till tävling, bokar startnummer etc

Svemo TA

Träna och tävla internationellt

För träning och tävling utanför Sverige måste din svenska förarlicens vara betald. Om du inte har ett internationellt tillägg på din licens måste du lösa det.

Tävla & träna internationellt – mc & skoter
Många glada personer i blå-gula kläder på gatan håller upp en skylt som det står Sweden Svemo på, och viftar med den svenska flaggan