Motocross

Motocross

Västra

2018 -Motocross of Nations - Redbud, USA - 6/7 October

Motocross – En sport för alla!

Välkommen till Motocrossens spännande värld! Ta chansen att lära dig mer om vad motocross är. Hur blir man en motocrossförare och var man kan köra motocross m.m.

Motocross är den ultimata sporten som ger dig en upplevelse av fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över dig själv och sin motorcykel. Sporten kan utövas av barn, ungdomar och vuxna på 2, 3 (Sidvagn) eller 4 hjul (Quad) och genomförs framför allt mellan april och oktober. I landet finns också ett antal inomhusanläggningar som möjliggör körning även på vintern.
Motocross är en av få motorsporter som kan bedrivas både som motionsform eller på elitnivå, din egen ambitionsnivå avgör hur just du bedriver ditt idrottande.

 

Solomaskiner

För att börja köra behöver du en motocrosscykel som passa din ålder och din kroppslängd. De minsta fordonen för barn är lekfordon har en motorstorlek på 50cc, de största för vuxna är på 450cc.

Motocross genomförs på en grus, jord eller sandbelagd bana, med ett antal kurvor och hopp byggda eller anpassade efter naturens former och om givande natur.

Hur blir man motocrossförare? Hur provar man köra motocross?
Skaffa en motorcykel, kläder och skyddsutrustning allt avsett och anpassat för motocross. Ta därefter kontakt med din närmaste Svemoanslutna klubb med en godkänd motocrossbana.
De flesta klubbar bedriver både prova på verksamhet (för de som inte har egen motocrosscykel eller utrustning) och genomför även utbildningar för barn, ungdomar och vuxna.

Vart kan jag vända mig?
Är du intresserad att börja med Motocross som förare, funktionär, ledare eller som åskådare kan du kontakta en eller flera klubbar i din närhet. Kartan visar de olika distrikt som finns i Sverige, dessa samordnar verksamheten inom sitt område. Vill du få information och vägledning till en motocrossklubb nära sig, skicka ett mail till den adress som gäller för det område där du bor.

Vill du uppleva fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över dig själv och sin motorcykel? Då är motocross sporten för dig!

Hitta en klubb nära dig >>

Sidvagn

Sidvagnscross är klass inom motocross som körs på motorcyklar med sidvagn (3 hjul). Sporten utövas på en vanlig crossbana och varje ekipage består av förare och passagerare (även kallad ”burkslav”).
Burkslav kallas den person som är i ”sidvagnen” och har uppgiften att parera svängarna och göra det så smidigt som möjligt för föraren att ta kurvorna (”burka”). På grund av det tredje hjulet kan inte föraren luta motorcykeln på samma sätt som i soloklasserna så tyngdpunktsförskjutningarna får ordnas av burkslaven som flyttar sig från den ena sidan till den andra i vagnen.

Sporten kräver en enorm fysisk styrka från framförallt burkslaven men även föraren men det som är viktigast är helt klart samspelet mellan förare och burkslav.

Kontakt

MX-kommittén

E-post: mx.vmf@svemo.se