För föreningen

Två snöskoterförare skrattar och slår ihop sina knytna nävar med varandra

Senaste nytt

Enduro
19 april 2024
Aquabike, Offshore, Rundbana, Svävare
18 april 2024

Möteskalender

Några funktionärer står på en asfaltsbana med funktionärsvästar på sig.
För att en förening ska kunna bli medlem i Svemo krävs en ansökan om medlemskap.  

Ny förening i Svemo?

Kontakta föreningskoordinator på kansliet för att få veta mer.

Kontakta oss
En asfaltsbana

Ta hand om medlemmarna, anläggningen och banorna

Anläggning
En sandbana i skogen bland massor gröna träd.

Föreningen har skyldigheter som rör miljö

Miljö
En funktionär visar upp en röd flagga vid startgrindarna på en motocrossbana. Fotograf: Emma Kardestam

Arrangera, administrera eller gå en utbildning

Utbildning
Tre högar med mynt och gröna växtligheter

Sök pengar för att skapa tillfällen och förenkla!

Återstartsstöd
Ett litet barn kör på en liten rosa motocross.

skapa förutsättningar att utveckla er barn- och ungdomsidrott!

Projektstöd IF barn- och ungdomsidrott

Vanliga frågor och svar

Här presenterar vi de vanligaste frågor som dyker upp hos oss. Hittar du inte din fråga här så kan du kontakta oss eller kika vidare i vårt stora bibliotek av frågor.

Ta mig till alla frågor och svarKontakta oss på Svemo

Den som kör utan licens kan vara helt oförsäkrad och bryter samtidigt mot våra regler. Kör han/hon på någon annan förare (med Svemo-licens), funktionär eller publik så gäller den påkördes licens/försäkring. Om föreningen tillåter förare att köra på banan utan licens och en olycka inträffar med en annan olicensierad förare så har vi ett osäkert läge vad gäller vem som ska räknas som ”ansvarig” för det inträffade, särskilt om en eller båda helt saknar försäkring. Är det inom föreningens ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet så bör alla föreningar tydligt informera den som ger sig ut på banan att denne ska ha en Svemo-licens. Om enskilda förare ger sig ut på banan och kör på tider då föreningen inte har öppet för verksamhet så gäller inga av Svemos försäkringsskydd.
Försäkring

En egen licens är lika viktig som en egen hjälm! Om föreningen är tydlig i sin information till förarna som vistas på banan vilka regler som gäller, så att förarna på banan inte kan undgå att ta del av informationen så kan inte en enskild träningsansvarig göras personligt ansvarig. Ansvaret vilar naturligtvis i första hand på föraren, men han/hon ska inte kunna hävda att: ”- Jag visste inte!”  
FörsäkringTävling & träning

Ja, alla måste ha en Svemo-licens för att allt inom vårt gemensamma försäkringssystem ska hänga ihop. En eventuellt privat försäkring räcker inte. ProvaPå-licens, Arrangemangslicens, Klubblicens eller mer avancerad licens ska användas. Det viktiga för oss är att man vid eventuell olycka kan säkerställa att den skadade hade licens (och därmed var försäkrad), samt var och när skadan inträffade. Det fungerar inte att använda sin privata försäkring istället för en Svemo-licens. Det fungerar inte heller att använda licens utfärdad av något annat förbund eller organisation som inte är anslutet till FIM eller UIM.
FörsäkringLicensTävling & träning

Nej. Tidigare händelser och rättsfall visar att det inte fungerar på det viset. ”Egen risk” är inte ett juridiskt hållbart uttryck. Men rättsläget är osäkert. Dessutom bryter både förare och klubb mot de gemensamma stadgarna och reglerna, vilket i sig inte är tillåtet.
FörsäkringTävling & träning