GT10 - Ny ungdomsklass

Båtsporten behöver ett riktigt omtag för att få fart på ungdomsracingen. I Finland har man kört GT10 i några år, med gott resultat – Nu kommer klassen till Sverige!

Det är en finsk Entypsbåt som finska F1 Teamet Seliö var med och tog fram. Klassen har nu blivit internationell. I Sverige bjöd Pelle Larsson in dem till Smedjebacken för ett par år sedan. Båten får köras med max 10 hk. Alla stora fabrikanter som Mercury, Tohatsu och Yamaha är med. Båtarna gör drygt 20 knop. Förarna får vara mellan 7 – 12 år. Det är mycket unga förare, men de finska förarna har gjort det bra och även andra motorsporter tillåter unga förare. Det gäller att fånga in dem innan de fastnar för annan verksamhet.

I Smedjebacken har man också stora planer för att få fler ungdomar till båtracing. Ordföranden i båtklubben, Lennart Silverin och Mikael Hedberg, klasscoach för GT10, ligger bakom satsningen. De ska starta upp projektet ”Unga på sjön”. De vill komma till andra båtklubbar och låta ungdomar provköra. De hoppas få fram ekipage att ha med sig. De kan också tillsammans med lokala partners ordna lokala tävlingar med dessa båtar.  Ambitionerna är högre än vad vi sett på många år. Det ska va lätt att börja med båtracing!

För mer information gällande ”Unga på sjön”, kontakta Mikael Hedberg 0706-33 34 29 eller Lennart Silverin 076-129 84 44