Presentation av våra domare

Namn: Johan Anderberg
 
Hemort: Furulund
 
Hur många år har du varit domare?
Började 2002 och dömde min sista säsong 2018. Därefter blev jag ordförande i domarföreningen och blev ansvarig för domarna gällande uttagningar, säkerställa kvalitet på domarna och hantera eventuella klagomål. 2022 övergick hanteringen till Svemo och jag fick frågan om att bli domarbas.
 
Vad är roligast med att vara domare?
Det är många delar som är roligt. Det är en härlig känsla att ha gjort en bra tävling, oavsett om det varit svåra domslut eller inte så är det inte så annorlunda mot att vara förare. Man kan ändå känna att man gjort en bra match och det är väldigt tillfredsställande. Sen är det så klart roligt att döma slutspel, jag har dömt ett antal SM-finaler både i lag och individuellt och där är ju alltid en extra nivå på adrenalinpåslaget.
 
Vad är svårast med att vara domare?
Det kan vara svårt att hantera aggressiva lagledare, förare och föräldrar. Vi är alla människor och man tar såklart åt sig om någon skäller på en eller så.
 
Hur kom det sig att du blev domare?
Jag fick frågan när jag slutade som förare och tyckte det verkade kul.
 
Track Racing bakgrund?
Jag började köra speedway i 13-årsåldern, var inte direkt någon talang utan körde i de lägre serierna motsvarande Div 1 och Allsvenskan idag. Gjorde uppehåll för lumpen och sen var det svårt att komma tillbaka. Gjorde en säsong efter lumpen.
 
Någon match du minns extra, vad hände?
”Otroligt många minnen, har varit priviligierad och fått döma många roliga matcher.
Minns inte vilket år, men jag kommer ihåg en match i Målilla med nästan 9000 åskådare vilket var publikrekord det året, veckan efter var jag i Västervik där rekordet slogs med ett par hundra pers. Vid sådana tillfällen stiger pulsen lite extra.
SM-finalen mellan Vetlanda och Piraterna 2012, första och sista gången jag fick ha poliseskort från domartornet.
SM-Finalen i isracing på Studenternas 2014 där jag blev magsjuk under tävlingen, och det var nog ett av de värsta tillfällena jag kan minnas.
Sista SM-finalen jag dömde, 2017 mellan Smederna och Vetlanda. Vetlanda vann i Eskilstuna med 49-41 och alla trodde det var avgjort. Men Smederna överraskade och vann i Vetlanda med 54-36. ”
 
Vad jobbar du med privat?
Jag jobbar som projektledare på ett bolag som bygger kommunala renings- och vattenverk, samt biogasanläggningar. Så jag har en hel del resande i främst Sverige och Norge i jobbet.
 
Antal dömda tävlingar 2023?
0 st
 
Antal utförda Domarkontroller/Coaching 2023?
2 st
 
Johan har beslutat sig för att inte fortsätta med sitt uppdrag som Domarbas, vi sänder ett stort tack för det arbete som han gjort 🤗 och hoppas han dyker upp i någon annan roll inom Track Racing 😁