Svemos generalsekreterare går i pension

Per Westling har varit Svemos generalsekreterare sedan 2003 och går snart i pension.  Det har hänt mycket i förbundet på 19 år och vi bad Pelle att reflektera lite:

–       Min första arbetsdag som GS var helgen då GP speedwayen i Göteborg fick ställas in på grund av regn och 25 000 arga åskådare fick gå hem. Det blev en lite jobbig men mycket lärorik start kan man säga.

Vad hade du för relation till motorsporten innan du började på Svemo och vad har du för relation till den idag?

–       Innan jag började hade jag ingen relation alls till motorcykelsport, vilket jag noga påpekade då jag anställdes. Jag hade jobbat med idrott hela mitt liv men aldrig motorsport. Tydligen ansåg dåvarande styrelse att jag skulle ha jobbet ändå. Idag är det såklart annorlunda och jag har lärt mig uppskatta motorsporten och framför allt kulturen runt den och alla mycket hängivna ideella funktionärer och förare.

Kan du berätta lite om de förändringar som skett under din ledning som du är mest stolt över, eller det du kommer minnas mest?

–       Att säga att det skett ”under min ledning” får det att framstå som om det är jag själv som är ansvarig för allt, så är det naturligtvis inte, men jag känner en stor glädje över att ha fått varit en del av organisationen när Svemo vuxit till den dubbla storleken under de senaste 10 åren. Vi är idag ett mycket framgångsrikt och betydelsefullt förbund framför allt internationellt. Just det framgångsrika internationella arbetet har jag satt mycket stort värde på att få vara med och påverka. Men det är helheten jag antagligen kommer att sakna, kollegor, styrelse och sektionsledare.

Finns det något du önskar att du hade gjort annorlunda?

–       Ja, det är flera misstag jag gjort, men på något sätt är det ett pris man får betala när man vill driva en verksamhet framåt. Alla beslut blir inte alltid rätt. Sett så här i backspegeln kan jag också ifrågasätta hur jag jobbat. Att jobba med idrott blir en livsstil, man har alltid jobbet med sig, dygnet runt, så det blev inte så mycket med semesterledigheter och lediga helger. Kanske blev det helt enkelt lite för många arbetstimmar på lediga tider.

Är Svemo det bästa jobbet du haft?

–       Ganska ledande fråga, men ja det är det nog. Det har hela tiden funnits utrymme att utveckla verksamheten, stor frihet med påföljande ansvar såklart. Stort engagemang och framför allt fantastiska och hjälpsamma medarbetare, och styrelse. Så, ja, det är det bästa jobb jag haft. Hittills.

Hur ska du njuta av pensionen?

–       Segla, skogen, renovera, snickra, skriva och rita, läsa böcker som ligger och väntar, träffa vänner och släkt oftare och kanske jobba lite till med andra organisationer. Vara ledig på helgerna, inte behöva hantera plötsliga allvarliga händelser, inte hela tiden ha telefonen i handen. Bara det är ju något att se fram emot.

Pelle avgick som generalsekreterare vid årsskiftet men kommer fortsätta arbeta som resurs på Svemo kansli till slutet av mars då han går i pension. Martin Jarl har nu officiellt tagit över uppdraget som Svemos generalsekraterare.

Svemo vill passa på att tacka Pelle för alla dessa år som generalsekreterare. Pelle är en uppskattad medarbetare och chef och vi hoppas att han kommer kunna njuta av en lång, härlig och välförtjänad pension!

Profilbild på Per Westling.