Tävla i Backe

Sidhuvud

Backe är korta hastighetstävlingar, i regel uppför vägar med ett antal svängar/tekniska kurvor. Underlaget består av grus och/eller asfalt. De tävlande åker en och en. Sträckan mäter mellan 800 till 1600 meter. En intensiv urladdning under kort tid.
Ofta är banorna/backen överskådligt från publikplats, så att man ser en stor del av backen. Mellantider och resultat rapporteras av speakern, som gör arrangemangen mycket intressanta och fartfyllda, där det ofta är mycket små marginaler som avgör.
Tävlingsformen är öppen både för både solo och sidvagnsmaskiner och samkörs ofta även med olika bilklasser och Rallycrossbilar, Crosskart m.m.
Sveriges äldsta backtävling är Röforsloppet utanför Arboga som körts med få undantag sedan 1935.

 

Att tävla i SM Backe

Nationella tävlingar och mästeskapstävlingar genomförs på ett likvärdigt sätt.
Varje år genomförs ett antal SM-deltävlingar i Backe. Tävlingarna genomförs över 1st träningsåk och 2-3st tävlingsåk på ca 30-45 sekunder per åk, där den bästa tiden från något av tävlingsåken räknas.
För att stå som vinnare efter tävlingsåken måste föraren ha gjort ett perfekt och ofta felfritt åk!

Svemo TA

Svemo TA

I vårt tävlingsadministrativa system (TA) köper och ser du förar/funktionärslicenser, anmäler till tävling, bokar startnummer, når utbildningsplattformen iup, m.m.

Direktlänk till Svemo TA