9000 licensierade förare

120 Svemo-godkända banor

Mer än bara en sport

Svenska motorsportförbundet · Svenska motorsportförbundet ·

Senaste nytt

Enduro
11 juni 2024
Aquabike, Backe, Dragracing, Enduro, Flat Track, Isbana, Isracing, Long Track, Minimoto, Motocross, Offshore, Roadracing, Rundbana, Snöskoter, Speedway, Supermoto, Svävare, Trial
1 maj 2024

Börja köra enduro

Enduro är en sportgren som ger en fantastisk gemenskap och glädje samtidigt som den ger bra träning och personlig utveckling. Alla som vill kan köra enduro. Välkommen in i gemenskapen!

Träna i Enduro
En kvinnlig enduroförare på sin enduro i skogen
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i enduro

Licenser
En enduroförare gasar på så att jorden stänker på ett fält

Det här behöver du för att tävla i enduro

Tävla i enduro
Tre leriga endurohojar står lastade och fastspända på ett bilflak.

Se vilka utbildningar det finns inom enduro

Utbildning
En väldigt lerig enduro med förare i ett mörkt och gyttjigt landskap. Lampan på enduron lyser upp spåret.

Läs mer om och boka ditt startnummer

Startnummer

Vanliga frågor och svar

Här presenterar vi de vanligaste frågor som dyker upp hos oss. Hittar du inte din fråga här så kan du kontakta oss eller kika vidare i vårt stora bibliotek av frågor.

Ta mig till alla frågor och svarKontakta oss på Svemo

Öppna upp ett nytt fönster i din webbläsare och gå in på ta.svemo.se. Där klickar du sedan på "Logga in" uppe i högra hörnet. För att komma till Svemos utbildningsplattform (IUP) så loggar du in i Svemo TA och klickar sedan på "Utbildning".
Svemo TA

Inne i din TA-profil klicka på din licens och sedan "byt licens". Sedan väljer du vilken licens du vill uppgradera till och mellanskillnaden finns sedan i din varukorg att betala.
Licens

Du köper ProvaPå-licens via länken nedan. När du har betalat licensen får du en giltig licens i webbversion och till din e-post. Licensen ska visas upp vid prova-på-aktivitet. Licensen gäller för förare från det kalenderår de fyller 13 år och innehar ett svenskt personnummer. Licensen är giltig det datum som står på licensen samt under banans öppettider. Det går också bra att förbeställa licensen. Tänk på att ange rätt tidpunkt då du har tänkt använda licensen på godkänd bana. Kontrollera alltid med klubben du avser besöka för att prova-på-aktiviteten ska vara genomförbar vid önskad tid.
LicensNy i en sportgren

Du köper din licens i vårt tävlingsadministrativa system som heter Svemo TA, så först måste du skapa dig ett konto där. Gå in under sidan Licenser under den sportgren som du vill köpa en licens inom. Där hittar du mer information om licenser och vad de kostar.

Grundförutsättningar för att lösa en licens:

Helårs-/Tillfälliglicens

För att delta i träning eller tävling i en Svemo-ansluten klubb och ha ett försäkringsskydd ska du som förare lösa licens. Du kan välja mellan att lösa en helårslicens för träning/tävling eller en tillfällig licens för en enstaka tävling.  

För att kunna lösa licens gäller vissa grundförutsättningar:

•Du som förare måste skapa en profil i Svemo TA, en profil som sedan följer med dig år efter år •Du som förare ska vara medlem i en Svemo-ansluten klubb och betala din medlemsavgift till klubben •Din klubb måste lägga in dig som medlem i klubbens medlemsregister i IdrottOnline •Du ska vara svensk medborgare och inskriven i Nordisk försäkringskassa eller utländsk medborgare permanent bosatt och folkbokförd i Sverige samt inneha fullständigt svenskt personnummer •Du som förare måste klara av de uppkörningskrav som krävs för vissa av licenserna Du väljer licenser och betalar i din profil i Svemo TA>>   OBS! Tillfällig licens gäller enbart på tävlingar i Sverige. Du inte kan delta i SM-tävlingar på tillfällig licens.

Licens med uppkörningskrav

För de licenser som har uppkörningskrav måste du gjort en licensuppkörning och fyllt i en licensansökan som en godkänd examinator sedan skrivit under. Ansökan ska sedan skickas till Svemo för registering i din profil i Svemo TA. Därefter kan du som förare köpa din licens via Svemo TA.

Hälsodeklaration

Förare som under kalenderåret fyller 65 år, kan inte köpa tävlingslicens i Svemo TA utan att fylla i en hälsodeklaration. Svarar föraren ja på någon fråga i hälsodeklarationen (det vill säga om det finns en sjukdomsbild) så kommer kravet att besöka läkare och skicka in läkarintyg till Svemo (blankett framtagen av Svemo ska användas). För klubblicenser och baslicenser finns inget krav på läkarintyg. Hälsodeklarationen fylls i via Svemo TA när du ska köpa din licens.
  • Ett läkarintyg är gilltigt i fem år. Efter fem år behöver du ett nytt läkarintyg om du vill förnya din licens.
  • Förare som inte har någon sjukdomsbild, ska fylla i hälsodeklaration varje år från kalenderåret föraren fyller 65 år.
Osanningsenligt intygande kan anmälas för bestraffning till Svemo Disciplinnämnd Blankett för läkarintyg>>
LicensNy i en sportgren

Ja, alla måste ha en Svemo-licens för att allt inom vårt gemensamma försäkringssystem ska hänga ihop. En eventuellt privat försäkring räcker inte. ProvaPå-licens, Arrangemangslicens, Klubblicens eller mer avancerad licens ska användas. Det viktiga för oss är att man vid eventuell olycka kan säkerställa att den skadade hade licens (och därmed var försäkrad), samt var och när skadan inträffade. Det fungerar inte att använda sin privata försäkring istället för en Svemo-licens. Det fungerar inte heller att använda licens utfärdad av något annat förbund eller organisation som inte är anslutet till FIM eller UIM.
FörsäkringLicensTävling & träning

Den som kör utan licens kan vara helt oförsäkrad och bryter samtidigt mot våra regler. Kör han/hon på någon annan förare (med Svemo-licens), funktionär eller publik så gäller den påkördes licens/försäkring. Om föreningen tillåter förare att köra på banan utan licens och en olycka inträffar med en annan olicensierad förare så har vi ett osäkert läge vad gäller vem som ska räknas som ”ansvarig” för det inträffade, särskilt om en eller båda helt saknar försäkring. Är det inom föreningens ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet så bör alla föreningar tydligt informera den som ger sig ut på banan att denne ska ha en Svemo-licens. Om enskilda förare ger sig ut på banan och kör på tider då föreningen inte har öppet för verksamhet så gäller inga av Svemos försäkringsskydd.
Försäkring

Kontakt

Tomm Holm

Sammankallande Enduro. Reglemente, Utbildning.

Enduro

Patricia Eneroth

Ledamot Endurosektionen. Internationella tävlingar & samarbeten, Elit, SM.

Enduro

Johan Andersson

Ledamot Endurosektionen. Säkerhet & Ungdom

Enduro

Fredrik Johansson

Ledamot Endurosektionen. Bredd, RIG, Kontaktperson distrikt

Enduro

Stefan Holm

Sammankallande Enduro Elit

Enduro

Marcus Frändén

SM-samordnare enduro, SM-samordnare X-trial

Enduro, Trial

Max Larsson

Ledamot Miljökommittén, Miljöansvarig enduro

Enduro

Roger Johansson

Tekniker enduro

Enduro

Jonas Nordberg

Koordinator trial & enduro

Enduro, Trial

Johan Andersson

Ledamot Endurosektionen. Säkerhet & Ungdom

Enduro

Göran Bengtsson

Enduro

Patricia Eneroth

Ledamot Endurosektionen. Internationella tävlingar & samarbeten, Elit, SM.

Enduro

Tomm Holm

Sammankallande Enduro. Reglemente, Utbildning.

Enduro

Kenneth Häglund

Enduro

Fredrik Johansson

Ledamot Endurosektionen. Bredd, RIG, Kontaktperson distrikt

Enduro

Anders Johnsson Ljunggren

Enduro

Kenneth Rundberg

Enduro

Robert Svensson

Supervisor Enduro

Enduro

Peter Viberg

Enduro

Mikael Zakrisson

Ordförande Nedre Norra Motorsportförbundet

Enduro

Nedre Norra

Anton Åsemar

Ledamot Utbildningskommittén

Enduro