Elitverksamhet

Enduro

Svemo har under flera år haft en stark elitverksamhet inom enduro med visionen att Sverige ska vara en ledande enduronation i världen. En viktig faktor för att lyckas med en långsiktig satsning är att skapa sammanhållning inom elitverksamheten för att utveckla förare och nå ytterligare etablering i världseliten.

Endurosektionen har under de senaste åren haft möjligheten att genomföra en elitsatsning som gett Sverige ett stort antal medaljer vid internationella mästerskap. Elitsatsningen för enduro drivs huvudsakligen av elitgruppen, som ansvarar för träningsläger, tränarhjälp och laguttagning till ISDE (International Six Days of Enduro).

Elitsatsningen för enduro fördelas i tre nivåer.

Futuregrupp
För ungdomar inom enduron som är mellan 12 och 16 år.

Observationsgrupp
Observationsgruppen utgörs av förare över 16 år men max 18 år som lyckas mycket bra med sin körning nationellt och har som mål att tävla internationellt.

Elitgrupp
Det är ur denna grupp som landslagsförare normalt tas ut. Förare som tävlar internationellt vid EM, VM och ligger i toppen nationellt.

Elitförarmöte 2023>>>

Deltagande EM & VM

Förarinformation 2023>>>

Riksidrottsgymnasiet Motocross & Enduro

På Riksidrottsgymnasiet för motocross och enduro (RIG) kan du som elev kombinera dina studier med ditt idrottande. Att bli antagen till RIG innebär att du elitsatsar i motocross eller enduro och får stöd och hjälp från skolan och från Svemo. På RIG motocross och enduro blir du en del i förbundets elitsatsning. Riksidrottsgymnasiet är beläget i Sävsjö på Aleholmskolan och körning sker på Hagabanan i Vrigstad.

En förare på en endurocykel och en förare på en motocrosscykel
Den centrala elitsatsningen för förartalanger och förbundsledare i Sverige.

Svemo Challenge

Syftet med Svemo Challenge är att ge våra svenska talanger förutsättningar att utveckla sina fysiska och mentala kapaciteter för att kunna konkurrera på internationell toppnivå. Uttagningen för Svemo Challenge hålls varje år där 10 - 12 förare 16 år eller äldre får chansen att kvalificera.

Svemo Challenge
En elev på Svemo Challenge gör dips på en dip bar och får instruktioner från en tränare.