Träna i enduro

Prova på

Vill du prova på att träna innan du blir medlem i en förening kan du lösa en prova-på-licens. Prova-på-licensen gäller för ett enstaka träningstillfälle och behöver lösas vid varje tillfälle. Det första steget du tar om du är intresserad av att prova på enduro, är att kontakta den förening vars bana du är intresserad av träna på. Föreningen vet ifall banan/området är godkänd för enduro och kan hjälpa dig att komma i gång.  Läs mer och lös din prova-på-licens på bilden nedan.

Träning

För att börja träna i enduro på godkänd bana krävs först ett medlemskap i en Svemoansluten förening. När du blivit medlem i föreningen och är inskriven i medlemsregistret i IdrottOnline, skapas automatiskt en profil åt dig i systemet Svemo TA. De uppgifter du angett till föreningen är samma uppgifter som kommer finnas i din profil i Svemo TA. Behöver du hjälp med första inloggningen kontaktar du Svemo kansli. Följ länk nedan för att komma till Svemo TA.

I din profil i Svemo TA kan du lösa din förarlicens som krävs för att träna. I licensen ingår försäkring. Från det kalenderår som förare fyller 12 år kan en klubblicens lösas som gäller för träning på alla godkända banor. Om du redan har en licens utfärdad för annan gren än enduro, gäller även den för träning på godkända endurobanor inom inhägnat område. För att framföra ett enduroregistrerat fordon utanför inhägnat område behöver förare även ha körkort.

Förare t.o.m. 12 år

För förare som är yngre än 12 år, eller fyller 12 år under kalenderåret, kan träning bedrivas utan förarlicens. Föraren har då ett halverat försäkringsskydd som ingår i föreningens banlicens. Finns ingen banlicens för banan finns inget försäkringsskydd för föraren. När förare är inskriven i Guldhjälmsutbildning, som barn och vårdnadshavare genomgår tillsammans, har förare fullt försäkringsskydd under verksamhetens utbildningstillfällen. Guldhjälmsutbildningen leds av en barnledare i föreningen, ta kontakt med din förening för att få veta mer.

Vilka maskiner/fordonstyper man får träna på?

Motorcykeln som används inom endurosporten har stora likheter med en motocrossmaskin, men motorn är inte lika hårt trimmad. Storleken på motorcyklarna varierar, från vanligtvis 125cc två-taktaktsmaskiner till de största fyrtaktarna, som är på över 500cc. Förutom en passande motorcykel krävs en del personlig utrustning för att köra enduro. Hjälmen som används är vanligtvis av samma modell som inom motocrossen, med ett rejält inbyggt käk/tandskydd. Ordentliga kängor och ett bröst/skulderskydd. Ett smidigt ryggskydd används idag av många förare, vilket rekommenderas.

Oregistrerade motorcyklar får endast användas inom inhägnat område. För att köra motorcykel utanför inhägnat område krävs det att motorcykeln är enduroregistrerad och att föraren innehar körkort.

En väldigt lerig enduro med förare i ett mörkt och gyttjigt landskap. Lampan på enduron lyser upp spåret.

Prova-på-licens kräver inget medlemskap i förening och gäller för ett träningstillfälle.

Prova-på-licens
Svemo TA

I TA köper du licens, anmäler dig till tävling, bokar startnummer etc

Svemo TA

Här hittar du alla Svemoanslutna föreningar.

Hitta förening
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i enduro och krav på förutsättningar

Licenser
Många glada personer i blå-gula kläder på gatan håller upp en skylt som det står Sweden Svemo på, och viftar med den svenska flaggan

Träna och tävla internationellt

För träning och tävling utanför Sverige måste din svenska förarlicens vara betald. Om du inte har ett internationellt tillägg på din licens måste du lösa till det.

Tävla & träna internationellt