Vad är motocross?

Ett collage på flera motocrossförare i alla åldrar, både på klassisk motocross och i sidvagn.

Motocross – En sport för alla!

Välkommen till Motocrossens spännande värld! Ta chansen att lära dig mer om vad motocross är. Hur blir man en motocrossförare och var man kan köra motocross m.m.

Motocross är den ultimata sporten som ger dig en upplevelse av fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över dig själv och sin motorcykel. Sporten kan utövas av barn, ungdomar och vuxna på 2, 3 (Sidvagn) eller 4 hjul (Quad) och genomförs framför allt mellan april och oktober. I landet finns också ett antal inomhusanläggningar som möjliggör körning även på vintern.
Motocross är en av få motorsporter som kan bedrivas både som motionsform eller på elitnivå, din egen ambitionsnivå avgör hur just du bedriver ditt idrottande.

 

Solomaskiner

För att börja köra behöver du en motocrosscykel som passa din ålder och din kroppslängd. De minsta fordonen för barn är lekfordon har en motorstorlek på 50cc, de största för vuxna är på 450cc.

Motocross genomförs på en grus, jord eller sandbelagd bana, med ett antal kurvor och hopp byggda eller anpassade efter naturens former och om givande natur.

Hur blir man motocrossförare? Hur provar man köra motocross?
Skaffa en motorcykel, kläder och skyddsutrustning allt avsett och anpassat för motocross. Ta därefter kontakt med din närmaste Svemoanslutna klubb med en godkänd motocrossbana.
De flesta klubbar bedriver både prova på verksamhet (för de som inte har egen motocrosscykel eller utrustning) och genomför även utbildningar för barn, ungdomar och vuxna.

Vart kan jag vända mig?
Är du intresserad att börja med Motocross som förare, funktionär, ledare eller som åskådare kan du kontakta en eller flera klubbar i din närhet. Kartan visar de olika distrikt som finns i Sverige, dessa samordnar verksamheten inom sitt område. Vill du få information och vägledning till en motocrossklubb nära sig, skicka ett mail till den adress som gäller för det område där du bor.

Vill du uppleva fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över dig själv och sin motorcykel? Då är motocross sporten för dig!

Hitta en klubb nära dig >>

Sidvagn

Sidvagnscross är klass inom motocross som körs på motorcyklar med sidvagn (3 hjul). Sporten utövas på en vanlig crossbana och varje ekipage består av förare och passagerare (även kallad ”burkslav”).
Burkslav kallas den person som är i ”sidvagnen” och har uppgiften att parera svängarna och göra det så smidigt som möjligt för föraren att ta kurvorna (”burka”). På grund av det tredje hjulet kan inte föraren luta motorcykeln på samma sätt som i soloklasserna så tyngdpunktsförskjutningarna får ordnas av burkslaven som flyttar sig från den ena sidan till den andra i vagnen.

Sporten kräver en enorm fysisk styrka från framförallt burkslaven men även föraren men det som är viktigast är helt klart samspelet mellan förare och burkslav.

 

Internationella och Nationella Mästerskap

FIM (federation internationale de motocyclism) har arrangerat världsmästerskap sedan 1980.
SM i sidvagnscross har körts sedan 1966. De senaste tio åren har dominerats av Henrik Söderqvist och Tobias Sylwan som tagit hem guldet samtliga år.

 

Vilken typ av maskiner används?

De flesta ekipagen idag kör med fyrtaktsmotorer (även tvåtakt förekommer) på mellan 500-600 cc.

 

En sport med god sammanhållning

Eftersom det är en tämligen liten sport är det väldigt bra sammanhållning även mellan de olika ekipagen. De aktiva har ofta med sig mekaniker och familjemedlemmar som hjälper till och stämningen i depån är hjälpsam och kamratlig. Varje år efter avslutad säsong hålls ett årsmöte där de aktiva är med och får komma med synpunkter och förslag på förbättringar

Läs mer om att träna Sidvagn och Quad

 

Maskiner på fyra hjul

Quad Racers och ATV är ett fyrhjuligt off-road fordon med ballongdäck och med ett hjul diagonalt i varje hörn, utgörande en enhet och med plats för sittande förare, samt försedd med styre. Med Quad Racer avses ett fordon speciellt avsett för sport och tävling. Med ATV avses ett nyttofordon för arbete i skog och mark, som även kan användas för tävling.

Quad

Att köra motocross med en Quad lägger ytterligare en dimension på den redan extrema motocrossporten. Motocross som sådan är en sport som ger dig upplevelser utöver det vanliga då det kombinerar faktorer som fart och teknik med krävande föraregenskaper såsom kyla, uthållighet och envishet. Att man behöver vara i god form för att kunna köra motocross är en självklarhet, utan en vältränad kropp och ett balanserat sinne kommer man aldrig att kunna njuta av det extrema i den här sporten. Att köra quad ger dig upplevelser utöver det vanliga då det kombinerar fart och teknik och krävande goda föraregenskaper. Att köra med fyra hjul kan ibland verka enklare än med två, men en Quad väger mer än en solomotorcykel, samt att sidoförrskjutningskrafterna märks mycket tydligare då man inte kan luta quadmotorcykeln inåt såsom med en tvåhjuling. Att styra en quad igenom en kurva i hög fart, kräver rejäl styrka av föraren.

I Sverige har Quadcross alltid varit en förhållandevis stor Quadsport. Sedan år 2000 har det funnits enstaka tävlingar.

Svenska Sidvagnscrossföreningen

Information om Sidvagnsmotocross

Läs mer
Flera förare och burkslavar slåss om förstaplatsen på en crossbana i sidvagnsmotocross.
två barn kör motocross

Välkommen in i gemenskapen!

Träna i Motocross
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i motocross och krav på förutsättningar

Licenser
Startbild Motocrss

Det här behöver du för att tävla i motocross

Tävla i Motocross
Förare står vid startgriden i motocross

Regler finns i våra digitala regelböcker

Regler
Tio motocrossförare i full fart på startrakan.