Vad är rundbana?

Bild på Rundbana.

Rundbana är en båtracingform som körs på en bana, runt ett antal bojar som tillsammans bildar ett varv. I en rundbanebåt är föraren ensam. En tävling körs antingen i GP-format med ett längre huvudrace eller som heat-racing. Den som först avverkat utsatt antal varv vinner. Racingen blir tät och intensiv för förarna men även publiken på land får möjlighet att uppleva detta då de under hela varvet kan följa de tävlande runt banan.

Båttyperna varierar men i de lägre klasserna är det enskrovsbåtar som används och i de högre klasserna används katamaraner och hydroplan. I enskrovs- och katamaranklassers är det uteslutande moderna EPA-klassade motorer med låga utsläppsnivåer som används. För hydroklasserna är det bränslet metanol som används vilket endast lämnar kvar vattenånga vid förbränning.

Det finns ett antal olika rundbaneklasser, från instegsklassen GT10 till muskelklassen formula 1 (F1). Det finns även en klass för äldre hydrobåtar, Classic Hydro. För att börja köra rundbanebåt behöver du vara 8 år.

Vi finns även på Facebook, Instagram som @svemovattensport

För mer information om bland annat tävling, träning och klassindelning maila till Svemo på vattensport@svemo.se.

Vi ses!

Tävlingsklasser

GT-15

I juniorklass GT-15 får man börja när man fyllt 10 år. Båten är en enskrovsbåt på minst 3,5 meter lång och 1,3 meter bred. Minimivikten med en förare i båten är 210 kg. Motorn som används i denna klass är en motor med 15 hk. Motorns montering i höjdled är begränsad. Propellern fri.

Toppfart ca 35 knop.

GT30

Enskrovsbåt på minst 3.50 x 1.30 meter. Det är en V-bottnad ”Ving”-formade båtar är. Det finns flera snarlika modeller.

Motor: 30 hk Min. ålder 14 år, Minimivikten för båten inklusive förare är 250kg. Motorn får max vara hissad så att propelleraxeln på motorn är i linje med båtbottens förlängning. Farten är ca 47 knop.

Formula 4

Katamaraner, med förstärkt sittbrunn. Båtarna är kompositbyggen, så de har ett bra andrahandsvärde då de håller länge. Klassen är bred både i Sverige och i Europa. 60 hk 4-taktsmotorer.

Min Ålder: 16 år Minimivikt 350 kg inkl förare. Toppfart ca 60 knop.

Formula 2

Superklassen som startade i Norden på 90-talet, har blivit internationellt vedertagen och är numer F2, eller Formel 2. Motor är Mercury 200XS miljömotorer med racerrigg och racerväxelhus. Förarna sitter fastspända i 6 punktsbälten i en säkerhetssittbrunn. Av säkerhetsskäl har föraren andningsluft med i båten.

Formula 1

Formula 1 Superklassen alla kategorier. Här kör man med vässade Mercury motorer på 2,5 liter. Vissa begränsningar i databoxen med bl.a. varvtalsbegränsning har ökat hållbarheten på motorerna som ändå utvecklar kring 300 hk. Båtarna är fantastiska kompositbyggen som är lätta med som tål nästan hur hårda smällar som hellst. Vattnet är ju också hårt i dessa toppfarter, kring 120 knop! Främsta båtbyggarfabrikaten är DAC, Baba och Mollgaard. Båtarna ska vara minst 4,8 m långa, min vikt inkl förare = 475 kg. Acceleration: 0 – 150 km/tim = 4 sek.

Vi har en svensk världsmästare i F1 – Jonas Andersson!

J-15 – Nybörjarklassen

I den minsta båtklassen, J-15, får man börja redan när man är 9 år. Tävlingarna körs mest som träningar, för att komma igång och förstå båtracing och lära sig köra båten. Här upprättar vi ingen resultatlista. Båten är en ”Fugetive”, en entypsbåt med en längd på 3.90 meter och 1.30 meter bred Det är en djupt V-bottenformad plastbåt. Propeller och motorns hissningshöjd är begränsad.

TRADITIONELLA RUNDBANEKLASSER

Här kör man med traditionella 2-taktsmotorer, klasserna är indelade efter motorvolymen. Motorerna här ska vara standard, men får ”blue printas” upp till klassningspapper. Det ska medföra lika förutsättningar på motorsidan. Motorerna är ofta begagnade samt enkla att serva vilket ger billig båtracing.

OSY 400

OSY 400 Båtarna är av classic ”hydrotyp”, d.v.s. en liten låg båt där man ligger på magen, eller står på knä och kör. Det ger en grym fartkänsla. Klassen är en entypsmotor klass, med endast Yamato motorer på 400cc. En japansk standardracermotor, framtagen för tävlingsbruk. Motorn är 2-cylindrig på 398cc och ger ca 35 hk.

Förarens Minimiålder 14 år.

Regler finns i våra digitala regelböcker

Regler rundbana
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i rundbana och krav på förutsättningar

Licenser

Försäkring för förare

Försäkringsinformation
Svemo TA

I TA köper du licens, anmäler dig till tävling, bokar startnummer etc

Svemo TA