Vad är rundbana?

Sidhuvud

Rundbana är en båtracingform som körs på en bana, runt ett antal bojar som tillsammans bildar ett varv. I en rundbanebåt är föraren ensam. En tävling körs antingen i GP-format med ett längre huvudrace eller som heat-racing. Den som först avverkat utsatt antal varv vinner. Racingen blir tät och intensiv för förarna men även publiken på land får möjlighet att uppleva detta då de under hela varvet kan följa de tävlande runt banan.

Båttyperna varierar men i de lägre klasserna är det enskrovsbåtar som används och i de högre klasserna används katamaraner och hydroplan. I enskrovs- och katamaranklassers är det uteslutande moderna EPA-klassade motorer med låga utsläppsnivåer som används. För hydroklasserna är det bränslet metanol som används vilket endast lämnar kvar vattenånga vid förbränning.

Det finns ett antal olika rundbaneklasser, från instegsklassen GT10 till muskelklassen formula 1 (F1). Det finns även en klass för äldre hydrobåtar, Classic Hydro. För att börja köra rundbanebåt behöver du vara 7 år.