Träna i snöskoter

Det första steget du tar om du är intresserad av träna snöskoter, är att kontakta den klubb vars bana du är intresserad av träna på. Klubben vet ifall banan är godkänd för snöskoter och kan hjälpa dig att komma igång.

Hitta förening >>

Förare över 12 år

För förare som tränar på bana krävs en förarlicens. Alla licenser inkluderar ett försäkringsskydd. Från det kalenderår förare fyller 12 år kan en klubblicens lösas som gäller för endast träning på godkända banor av Svemo och klubbtävling i medlemsklubb. För att ta ut en licens krävs ett medlemskap i en Svemoansluten klubb. När du är inskriven i klubbens medlemsregister i IdrottOnline skapas automatiskt en profil i Svemo TA, där du sedan köper din licens. Behöver du hjälp med din profil kan du kontakta koordinator för snöskoter på Svemo kansli.

Kontakt Svemo kansli >>

Är du inte medlem i en klubb och vill prova på att köra på en bana finns möjligheten att köpa en Prova-På-licens, som gäller för ett körtillfälle. Kontakta klubben vars bana du vill prova att köra på, för att få reda på träningstider för förare med Prova-På-licens.

Förare t.o.m. 12 år

T.o.m. det kalenderår förare fyller 12 år kan de köra på bana utan licens och har då ett halverat försäkringsskydd via klubbens banlicens. Läs mer här.

För barn som vill börja träna och delta i tävling/uppvisning finns en Guldhjälmsutbildning som barnet och vårdnadshavaren genomgår tillsammans för att ta ut licens. Under verksamhetens utbildningstillfällen har föraren fullt försäkringsskydd. Guldhjälmutbildningen leds av en barnledare i klubben. Mer information om förarutbildning hittar du på sidan för Utbildning.

Licens i annan gren

Har du redan en befintlig licens som gäller för träning och/eller tävling i en annan gren, kan du även träna snöskoter på denna. Du behöver alltså inte köpa en ny licens som gäller för specifikt snöskoter.

 

Har du övriga frågor kan du kontakta Snöskotersektionen.

Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Här hittar du information kring vilken licens du kan välja

Licenser
Snöskoterförare står beredda på startlinjen redo att gasa iväg

Här hittar du information kring att tävla i Snöskoter

Tävla i Snöskoter
En Svemofunktionär håller upp en grön flagga framför skoterförare vid startlinjen.

Här hittar du information om de senaste reglerna i Snöskoter

Regler
Två glada och svettiga snöskoterförare som tagit av sig hjälmarna slår knytnävarna ihop med varandra efter en tävling. En lika glad mamma ser på.

Här hittar du alla Svemoanslutna föreningar

Hitta förening
Många glada personer i blå-gula kläder på gatan håller upp en skylt som det står Sweden Svemo på, och viftar med den svenska flaggan

Träna och tävla internationellt

För träning och tävling utanför Sverige måste din svenska förarlicens vara betald. Om du inte har ett internationellt tillägg på din licens måste du lösa det.

Tävla & träna internationellt – mc & skoter

Svemo TA

vemo TA är Svemos tävlingsadministrativa system och där köper du licens, anmäler dig till tävling, bokar startnummer etc

Svemo TA
Svemo TA